Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
arrow-1,46%
arrow-1,40%
arrow-1,38%
arrow-1,37%
arrow-1,29%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Ambassadeurs De Jong en Kleiweg De Zwaan nemen hun prijs in ontvangst.
Ambassadeurs De Jong en Kleiweg De Zwaan nemen hun prijs in ontvangst.
Foto: ANP

Ambassades Dakar en Dhaka winnen exportprijs

27 JAN 2015 Niels Rigter

Onze ambassades in Dakar (Senegal) en Dhaka (Bangladesh) zijn volgens Nederlandse bedrijven het meest succesvol in hun economische diplomatie. Wat zijn hun huzarenstukjes en hoe hebben zij die behaald?

Beschikbaar zijn. Benaderbaar. Beschikken over een groot netwerk dat bedrijven bij de machtigste mensen van het land binnenbrengt. De vereiste eigenschappen van ambassadeurs die de BV Nederland in den vreemde vooruit willen helpen, liggen voor de hand.

Gerben de Jong (Dhaka) en Pieter Jan Kleiweg de Zwaan (Dakar) bezitten die eigenschappen als geen ander. Zij kregen van VNO-NCW, MKB Nederland en exporteursvereniging Fenedex de ambassadeprijs, die om de twee jaar wordt uitgereikt.

'Lastige landen'

Beide opereren ze in ’lastige landen’, waar de economie weliswaar stevig groeit, maar waar de corruptie alomtegenwoordig is en waar je als buitenlands bedrijf niet binnenkomt zonder de regering te kennen. En dit is precies het punt waarop de ambassadeurs instappen.

Neem Kleiweg, die zijn representatieve residentie in Daka zo veel mogelijk beschikbaar stelt voor ondernemers. „Het is net zo goed hun residentie als die van mij, want belasting betalen ze genoeg.” Dus wie een presentatie wil geven, mag erin, en als het nodig is komt Kleiweg erbij om contactpunten persoonlijk te smeren. Kleiweg spreekt z’n talen, zelfs wat Wolof. „Het wordt zeer gewaardeerd dat ik een aardig arsenaal schuine woorden in die taal ter beschikking heb.”

Zijn jongste dochter vernoemde hij naar de Senegalese minister van Buitenlandse Zaken, de huidige premier. Die is nu dus petemoeder van zijn dochter, een taak die daar behoorlijk serieus wordt genomen.

Wanneer dat van pas komt? „Vaak zat. Een tijd terug lag er een Nederlandse reder in de haven van Daka met een schip vol uien. Hij dacht dat het exportseizoen al was begonnen, maar moest officieel nog tien dagen wachten. Elke dag in de haven zou hem 15.000 euro kosten, met de kans dat zijn lading in de zon zou verschrompelen. De havenautoriteiten leken onvermurwbaar. Toen ging ik met de dienstwagen - Nederlands vlaggetje op het dak, want dat vinden ze daar enorm geil - naar de havendirecteur en naar de handelsminister. Dat had meteen resultaat, want nog dezelfde dag kon hij zijn uien afzetten. Scheelde hem toch 150.000 euro.”

Uien

Kleiweg vertelt over uien alsof het goud is. „Wist je dat Senegalezen 25 kilo uien per persoon per jaar eten? Dól zijn ze erop. Lokaal kunnen ze die maar van februari tot augustus produceren. Zie hier de kansen voor Nederlandse telers.”

De ambassade helpt de Nederlandse agro-sector met vergunningen. De post in Dakar bestrijkt ook omringende landen Gambia, Guinee, Guinee Bissau, Kaapverdië en Mauritanië. Naar dat laatste land begeleide Kleiweg nog een handelsmissie, die perspectief opleverde voor bedrijven in broedkuikens, waterwerken en logistiek. Intussen probeert Kleiweg zijn politieke taak niet te verwaarlozen. En zo zit zijn chique residentie een andere dag ook zomaar vol met homoseksuele mannen die in de residentie een hiv-test komen halen, voorwaar een prestatie in een land waar homoseksualiteit verboden is. „En denk je dat dit onze handelsbelangen schaadt? Welnee joh!”

Bangladesh

Ambassadeur Gerben de Jong maakte toevalligerwijs de overstap van Dakar naar Dhaka (Bangladesh). Hij ondervond op zijn nieuwe post de voordelen van een betere infrastructuur en een veel grotere economie (160 miljoen inwoners, 6 procent groei). De mogelijkheid om je als nieuwkomer tussen de gevestigde bedrijven te wurmen, is er des te lastiger. Toch hebben Unilever, Philips en de Nederlandse textielsector inmiddels een stevige vinger in de pap. Ook staat Bangladesh op het punt een grootschalig deltaplan uit te rollen voor zijn haven – iets waar De Jong Nederlandse baggeraars, ingenieurs en consultants al in positie heeft gebracht. „Omgekeerd brengen we creatief it-talent uit Bangladesh naar Nederland.”

Ook hier is het toverwoord weer: connecties. Met een groeiende export in het verschiet, wrijft De Jong zich in de handen. „Ik ben een nieuwe handelsmissie aan het organiseren. IT, water, landbouw, logistiek…het wordt mooi. Wacht, ik geef je mijn kaartje.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 528.22
+ / - -0.08%
Baanverlies IJmuiden onvermijdelijk
DFT-verslaggever Wouter van Bergen over de fusie tussen Tata Steel en ThyssenKrupp.