Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
arrow-4,61%
arrow-3,63%
arrow-2,77%
arrow-2,44%
arrow-2,41%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Bloomberg

Duitse topeconoom: scheld Griekse schuld kwijt

13 JUN 2015 Martin Visser

AMSTERDAM - Duitsland en de andere eurolanden moeten Griekenland schuldverlichting geven. In ruil daarvoor dient de Griekse regering stevige hervormingsmaatregelen door te voeren.

De Duitse econoom Marcel Fratzscher.
De Duitse econoom Marcel Fratzscher.
Foto: imago/Christian Kielmann

Dat zegt de Duitse topeconoom Marcel Fratzscher tegenover De Financiële Telegraaf. "Het moet duidelijk zijn voor iedereen dat de Griekse staatsschuld onhoudbaar is", aldus de voorzitter van de Berlijnse denktank DIW (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung). 

"Europa wil de Griekse regering niet nog eens een schuldreductie geven zolang de regering zich niet committeert en niet heeft laten zien succesvol institutionele en structurele hervormingen door te kunnen voeren", stelt de Duitser. "Maar Europa moet een helder plan aan de Griekse regering aanbieden voor de herstructurering van de schuld in de komende jaren in ruil voor hervormingen."

Grote verliezen accepteren

De Griekse staatsschuld is enkele jaren geleden al eens verlaagd. Banken en andere financiële instellingen moesten toen grote verliezen accepteren. Later hebben de eurolanden de looptijden van de leningen verlengd en de rentelasten verlaagd. Door alle verstrekte leningen is de schuld van Griekenland met 175% van het bruto binnenlands product (bbp) echter nog steeds erg hoog.

Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) drong er al meermaals op aan dat nu de eurolanden een verlies op hun leningen aan Griekenland moeten accepteren. De Griekse regering van premier Alexis Tsipras zet in op schuldreductie, maar daar valt met de eurolanden niet over te praten.

'Regering moet vertrouwen herwinnen'

"De economische crisis en vertrouwenscrisis in Griekenland wordt alsmaar dieper en dieper", zegt Fratzscher. "Het allerbelangrijkste voor de Griekse regering is nu het vertrouwen te herwinnen van de Griekse burgers, bedrijven en investeerders."

Al maanden onderhandelen de eurolanden vergeefs met Griekenland over het vrijgeven van het laatste deel van de lopende noodlening. Dit weekend gaan de besprekingen verder. Het IMF heeft zich inmiddels teruggetrokken uit de onderhandelingen.

De Duitse econoom vindt dat het huidige programma 'met enkele maanden moet worden verlengd'. Daarna zullen de partijen moet spreken over een derde pakket. De Griekse economie draait namelijk slecht en Griekenland kan geen financiering krijgen op de financiële markten.

'Kosten Grexit onderschat'

In het FD waarschuwde oud-Navo-chef Jaap de Hoop Scheffer voor de gevaren van een Grexit, een uittrede uit de euro. "Het is kortzichtig en risicovol Griekenland af te laten drijven van Europa."

De Duitse econoom Fratzscher is het daarmee eens. "De kans op een Grexit neemt toe is inmiddels substantieel. Die Europeanen die pleiten voor een Grexit zitten er faliekant naast. Zij onderschatten de aanzienlijke financiële en politieke kosten, zowel voor Griekenland als voor Europa."

Lees hier de mening van zes andere experts over de Griekse crisis: 'Het is 5 óver 12 voor de Grieken'

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%

Nu populair op DFT

Rijk worden door niet te paffen
Almeerse sigarenboer timmert met beleggingsconcept aan de weg. DFT VNDG sprak met Olav Meijer,...