Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
arrow-4,72%
arrow-3,01%
arrow-2,70%
arrow-2,48%
arrow-2,14%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
De DolWin1, een `stopcontact` van 800 MegaWatt in het Duitse deel van de Noordzee, waarop een windmolenpark kan worden aangesloten.
De DolWin1, een 'stopcontact' van 800 MegaWatt in het Duitse deel van de Noordzee, waarop een windmolenpark kan worden aangesloten.
Foto: TenneT

TenneT plaatst megastopcontact op zee

10 AUG 2015

ARNHEM (AFN) - Hoogspanningsnetbeheerder TenneT breidt de infrastructuur voor offshore-netaansluitingen in rap tempo uit. Met de plaatsing van 's werelds grootste stopcontact voor windmolens op zee in het Duitse deel van de Noordzee is een nieuwe mijlpaal bereikt. De installatie maakt deel uit van de negende netverbinding van het Duitse windpark en het vasteland van de deelstaat Nedersaksen, maakte TenneT maandag bekend.

De Europese netbeheerder is in Duitsland bezig met het aanleggen van dertien aansluitingen voor windenergie op zee. Duitsland besloot versneld om te schakelen naar duurzame energie na de kernramp in Japan in 2011. Het nu geplaatste platform is zo groot als een voetbalveld en zo hoog als een flatgebouw van dertig verdiepingen. Op dit moment zijn er nog drie offshoreverbindingen in aanbouw.

Tegen 2020 wil Duitsland 6500 megawatt aan transportcapaciteit voor op zee opgewekte windenergie beschikbaar hebben. Met de inbedrijfstelling van windpark DolWin1 enkele weken geleden, voldoet TenneT nu voor twee derde aan de Duitse doelstellingen voor wind op zee.

Zeekabel

Met DolWin2 zal er in 2016 al rond 5200 megawatt aan capaciteit beschikbaar zijn voor het transport van offshore-windenergie naar het vasteland. De verbinding loopt over een afstand van 45 kilometer als zeekabel naar het aanlandingspunt in Hilgenriedersiel. Van daaruit gaat het 90 kilometer ondergronds naar een converterstation.

Ook in Nederland wordt TenneT verantwoordelijk voor de bouw en het onderhoud van offshore platforms voor windenergie. De planning is om vanaf 2019 in de Nederlandse Noordzee jaarlijks een platform op te leveren tot een totaal van 3500 megawatt aansluitcapaciteit in 2023.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
NO2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%