Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
arrow-10,18%
arrow-7,92%
arrow-3,95%
arrow-3,00%
arrow-2,72%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

KLM start grote reorganisatie

02 SEP 2015 Yteke de Jong

Amstelveen - Luchtvaartmaatschappij KLM maakt zich op voor een allereerste gedwongen ontslagronde.

President-directeur Pieter Elbers stelt in een brief aan het personeel dat de luchtvaartmaatschappij kleiner en efficiënter moet gaan werken. Nu nog probeert KLM boventallig personeel intern aan een andere functie te helpen, maar dat is niet voldoende, zo stelt Elbers.

Er wordt een zogeheten 'transitiecentrum' opgezet, dat KLM'ers moet helpen aan ander werk buiten het bedrijf, zo legt Elbers uit in de brief aan het personeel. 'Dat is moeilijk en gaat pijn doen.'

Lees ook: KLM gaat over tot gedwongen ontslagen

Later deze maand maakt KLM meer bekend over dit mobiliteitscentrum, omdat de ondernemingsraad nog haar zegen moet geven. Tot nu toe wordt er rekening mee gehouden dat 20% van de ruim 30.000 KLM'ers zijn baan zal verliezen in de komende jaren, ruim 5000 man.

KLM heeft de verliezen dit jaar zien oplopen. Door de moordende concurrentie staat de omzet blijvend onder druk. Snijden in de kosten lijkt voorlopig de enige uitweg. Daarbij gaat de centralisatie binnen de Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie stiekem door, in weerwil van eerdere toezeggingen van topman Alexandre de Juniac.

Waar bij KLM het snoeimes volop wordt gehanteerd, lijkt er bij zustermaatschappij Air France geen vuiltje aan de lucht. Er zijn daar nog steeds geen concrete afspraken gemaakt met de vakbonden over bezuinigingen. Er wordt juist gebroed op uitbreidingsplannen, onder meer voor een prijsvechter op intercontinentale routes, zo werd gisteren bekend in de Franse media. Air France KLM heeft nauwelijks geld voor investeringen en worstelt met een hoge schuld.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.1 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 518.56
+ / - -0.98%
Welke bijbaan kiest de student?
Een horeca-baantje of een eigen bedrijf? DFT vroeg eerstejaarsstudenten op welke manier zij het...