Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

'Nederlandse deal met Starbucks is onwettig'

16 OKT 2015 Van onze correspondent

BRUSSEL - De EU gaat waarschijnlijk volgende week woensdag beslissen dat Starbucks en Fiat Chrysler van illegale belastingvoordelen hebben geprofiteerd in Nederland en Luxemburg.

Bij de Commissie houdt iedereen de kaken op elkaar, maar duidelijk is inmiddels dat na een onderzoek van meer dan twee jaar de Europese antikartelautoriteit tot de slotsom is gekomen dat de 'tax rulings' die Starbucks en Fiat Chrysler met de Nederlandse en respectievelijk de Luxemburgse fiscus hebben gesloten, onwettig zijn.

Behalve Fiat en Starbucks heeft de Commissie ook Apple en Amazon op de korrel, die gebruik maken van Ierse belastingvoordelen.

Nergens belasting betalen

Nu worden er talloze belastingdeals gesloten tussen landen en multinationals. Landen zijn vaak allang blij tenminste iets te vangen. Door gunstige voorwaarden te bieden vestigt zich een multinational althans in naam in bijvoorbeeld ons land en dan blijft er altijd wel wat aan de strijkstok hangen.

Het grote verschil tussen wettige 'tax rulings' en onwettige is als een belastingdeal is opgezet louter en alleen om eigenlijk nergens belasting te betalen. In het geval van Starbucks zou een in Nederland gevestigd onderdeel van het wereldwijde concern miljoenen hebben doorgesluisd naar een Britse dochter in ruil voor de rechten op het branden van koffie.

Dat Britse onderdeel is echter op grond van afspraken met de Britse fiscus helemaal niet belastingplichtig in het Verenigd Koninkrijk, waardoor Starbucks over haar activiteiten in Nederland in feite ook nauwelijks belasting betaalt. Die constructie was de Europese Commissie al in 2014 op het spoor en wordt sindsdien onderzocht.

Luxleaks

Als de Commissie volgende week doorzet, waar het wel op lijkt, moeten beide bedrijven zich schrap zetten voor forse naheffingen. Een woordvoerder van Starbucks zei tegen de Wall Street Journal dat zijn bedrijf zich houdt aan alle OESO-richtlijnen en momenteel gemiddeld 33% belasting betaalt.

Het onderzoek van de Commissie kreeg in 2014 een nieuwe impuls toen duizenden pagina’s met geheime belastingdeals in Luxemburg uitlekten, de zogeheten 'Luxleaks'.  Het onderzoek van de Commissie is mede bedoeld om tot 'jurisprudentie' te komen over het maximale belastingvoordeel dat EU-lidstaten aan een onderneming mogen toekennen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.4 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%
Piepers verrotten in de grond
De hevige regenval kan rampzalige gevolgen hebben voor de aardappeloogst. DFT-VNDG ging met een...