Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Nog veel geld naar 'kernwapenproducenten'

12 NOV 2015

UTRECHT - Vredesorganisatie PAX klaagt dat Nederlandse financiële instellingen nog altijd veel geld investeren in bedrijven die betrokken zijn bij de productie van kernwapens. Bij ambtenarenpensioenfonds ABP gaat het zelfs om bijna een miljard euro.

Het fonds zelf kan zich niet vinden in de kritiek. ABP benadrukt dat het niet gaat om echte kernwapenmakers maar om bedrijven die onderdelen maken die ook bij kernwapens gebruikt worden, bijvoorbeeld vliegtuigbouwer Boeing. Daarbij is ABP van mening dat het verhoudingsgewijs niet meer investeert dan andere pensioenfondsen die dit soort bedrijven ook niet uitsluiten.

PAX presenteerde donderdag een studie waaruit blijkt dat ABP recent bij elkaar 989 miljoen euro aan aandelen en obligaties had uitstaan in dertien 'kernwapenproducenten'. Op de tweede plaats in Nederland staat Aegon, dat 695 miljoen euro in dergelijke bedrijven stak, gevolgd door de ING Group met ruim 400 miljoen euro.

ABP paste recent overigens wel zijn beleid voor verantwoord beleggen aan. Elke belegging van ABP wordt komende tijd opnieuw beoordeeld op rendement, kosten, risico en duurzaamheid. Het standpunt van Nederlands grootste pensioenfonds ten aanzien van kernwapens blijft hetzelfde als voorheen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Afval in dienst van baby’s
Greentom uit Maastricht maakt van afval kinderwagens. Ze wonnen er de MKB Innovatieprijs 2017 mee....