Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
arrow6,85%
arrow4,01%
arrow3,62%
arrow3,20%
arrow2,72%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Belegger kiest toch omstreden huisfondsen van banken

24 NOV 2015 Theo Besteman

Beleggers blijken absoluut niet vies van de huisfondsen die banken aanbieden, hoewel waakhond AFM waarschuwt voor gedwongen winkelnering en beperkte keuze. Bijna 60% kiest zo'n huisfonds.

De helft van al het belegde vermogen van Nederlanders dat in beleggingsfondsen zit, is bij zo'n huisfonds of modelportefeuille geparkeerd om te laten renderen. Beleggers met een vermogen van minder dan €250.000 hebben bijna 60% van hun geld bij zulke fondsen van de bank met een nieuwe wikkel eromheen gestald.

Dat blijkt althans uit navraag onder vermogende Nederlanders door marktonderzoeker TNS Nipo, uitgevoerd voor vermogensbeheerder Schroders. Die heeft €400 miljard vermogen onder beheer.

Provisieverbod

Met de invoering van het provisieverbod per 1 januari 2014 zochten veel banken nieuwe verdiensten. Ze misten de inkomsten die ze kregen voor het aanbieden van fondsen van andere partijen aan hun klanten.

De aloude huisfondsen werden bij veel banken weer in de etalage gezet. Vaak met een nieuw uiterlijk, maar erachter van eigen makelij. Banken bleken daar zeer creatief in; het aantal huisfondsen nam volgens het TNS Nipo-onderzoek drastisch toe.

Bank selecteert

Maar met deze huisfondsen krijgen beleggers niet per se een neutraal advies, dat passend is bij hun belegging omdat de bank de selectie uitvoert en bovendien de voorwaarden bepaalt.

Volgens banken zijn de eigen fondsen doorgaans goedkoper. Maar ook marktonderzoeker Morningstar stelde onlangs wederom dat zulke beleggingen bij de banken zelf 'niet per definitie de beste fondsen zijn'.

Hoge kosten

Waakhond AFM wil dat vermogensbeheerders niet meer dan 30% van het geld in zulke huisfondsen wordt belegd. De helft van de ondervraagde beleggers is daar volgens het nieuwe onderzoek op tegen.

Dinsdag presenteert TNS Nipo het onderzoek waaruit blijkt dat een groot deel van de Nederlandse beleggers de bezwaren van beperkte keuze, gedwongen winkelnering en de soms relatief hoge kosten voor lief neemt.

Meer fondsen

Beleggers vinden het vooral prettig om te beleggen bij de huisfondsen van hun eigen bank. Dat het misschien elders scherper geprijsd kan zijn, vinden ze niet zo relevant. Volgens Schroders kwam driekwart van de particuliere beleggers volgens dit TNS Nipo-onderzoek 'na zorgvuldige afweging' tot zijn keuze.

Overigens heeft van de belegger met meer dan een kwart miljoen maar 20% exclusief huisfondsen in bezit. Meer dan driekwart verdeelt zijn geld ook over fondsen van andere aanbieders.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
22.4 °C
O2
Beurs AEX
AEX 520.79
+ / - +0.79%
Draghi vreest sterke euro
In DFT`s blik op de beurs: analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen over ECB-voorzitter Mario...