Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Teleurstelling ook in Amsterdamse winkels V&D.
Teleurstelling ook in Amsterdamse winkels V&D.
Foto: RONALD BAKKER

Alarmfase 1 in winkelstraat

02 JAN 2016 Richard van de Crommert

AMSTERDAM - De afgelopen twee weken was het een slagveld in de winkelstraten met het grote aantal ketens dat failliet werd verklaard. “Maar dit is pas het begin”, zegt Cor Molenaar buitengewoon hoogleraar e-commerce van de Erasmus Universiteit.

“De wereld is zo dynamisch aan het veranderen op dit moment, dat ook vele andere ketens fors, heel fors moeten ingrijpen,” zegt de hoogleraar. Hij noemt er direct een vijftiental op.

“Ketens die heel snel zullen moeten structureren zijn onder andere Bristol, Hema, Blokker, Kijkshop, Jamin, BCC, Expert, Tuincentrum Overvecht, Gamma, Kwantum, Hunkemoller, Intertoys, Bart Smit en Miss Etam", stelt Molenaar. ,,Ik ga niet zeggen dat deze ketens omvallen, maar er moet bij deze ketens echt wat gebeuren. En snel ook.”

Internationaler

Er is een aantal zaken dat daaraan ten grondslag ligt. “In de winkelstraten krijgen we steeds meer te maken met internationalisatie. In de jaren tachtig en negentig begonnen de Nederlandse winkelstraten allemaal op elkaar te lijken. Overal kwamen dezelfde ketens. Nu gaan de Europese winkelstraten er min of meer hetzelfde uitzien. Dat is natuurlijk al begonnen met winkels als H&M, Primark en Zara, maar dat zal versnellen.”

Daarnaast, zo zegt Molenaar, gaan steeds meer mensen in de winkel kijken en passen wat er te koop is, om het daarna thuis, online, bij een bekende of goedkope aanbieder te bestellen.

Apps noodzakelijk

De grote internetwinkels, die ongelooflijke omzetplussen hebben laten zien in december, spinnen daar het meeste garen bij. Op een of andere manier werkt het zo, dat als je iets leuks hebt gezien, bijvoorbeeld in de winkel van Bart Smit, het dan later bij Bol.com gaat kopen.

Het is dus zaak om naast je winkel ook een goede app of webshop te hebben, waarop mensen hun bestelling plaatsen. De jongere generatie wil gewoon op die manier winkelen.

Dus het moet logisch worden dat je datgene wat je bij Intertoys of Kijkshop hebt gezien, daar dan ook online koopt. Maar dat gebeurt te weinig. Wat tenslotte ook niet helpt, zijn de steeds kleinere voorraden in de winkelstraten.”

Lees hier alles over de aanvraag van faillissement bij V&D en de mogelijke doorstart

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Afval in dienst van baby’s
Greentom uit Maastricht maakt van afval kinderwagens. Ze wonnen er de MKB Innovatieprijs 2017 mee....