Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
arrow6,62%
arrow3,72%
arrow3,54%
arrow3,27%
arrow2,77%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Chinese investering in Afrika blijkt in praktijk vaak kleiner dan vooraf voorgesteld.
Chinese investering in Afrika blijkt in praktijk vaak kleiner dan vooraf voorgesteld.
Foto: BLOOMBERG

Boekentips

'Chinese miljardenplannen Afrika vaak schijn'

03 JAN 2016 Theo Besteman

AMSTERDAM - China steekt miljarden in Afrika. Het continent zou onder Chinese invloed komen. Maar er is geen enkel bewijs dat investeerders er economische of politieke macht overnemen, concludeert hoogleraar Deborah Brautigam in een van de boekentips van deze week.

De investeringen blijken vaak sterk overdreven. Brautigam stuit in 'Will China Feed Africa?' (Uitgeverij OUP, $27,95) op 'miljardeninvesteringen' die miljoenen blijken en beloofde industriële complexen die niet meer dan een enkele fabriekshal zijn.

Onrealistisch

Chinese investeerders zijn vaak onrealistisch in wat ze kunnen bereiken. Blijkt onjuist dat Chinezen grote delen van Afrika opkopen, grootschalige voedselprogramma's optuigen of de mijnbouwsector kaal plukken.

De keerzijde is dat waar Afrika verwachtte te kunnen doorgroeien met Chinees geld om zelfvoorzienend te worden, dit effect maar zeer gering is. Het continent is volgens harde criteria sinds de kredietcrisis niet vooruit maar achteruit gegaan, concludeert Brautigam.

Schaarse grondstoffen

Die Afrikaanse grondstoffen zullen relevant worden. Grote economische vernieuwingen drijven volgens onderzoeker David Abraham op technologische sprongen. Die zijn echter steeds kwetsbaarder aan het worden doordat essentiële productiestoffen schaars worden.

Abrahams toont in het zojuist verschenen 'The Elements of Power: Gadgets, Guns and the Struggle for a Sustainable Future in the Rare Metal Age' (Yale University Press, $30) bovendien dat transportlijnen steeds vaker instabiel blijken, omdat ze mikpunt van politieke strijd zijn.

Specifieke metalen voor smartphones en batterijen raken uitgeput voor de snel groeiende vraag vanuit Azië. De prijzen zullen zeer sterk stijgen, de zoektocht naar substituutmaterialen voor metalen als indium duurt echter te lang, betoogt Abrahams.

Onderwereld profijtelijk

' The Dark Net', een vierjarig onderzoek van Jamie Bartlett (Maven Publishing, €20), schokte de ervaren Britse onderzoeker. Hij dacht het internet wel te kennen. Op het 'ondergrondse' internet vond hij wapen- en drugshande en handel in kinderporno - terwijl veiligheidsdiensten in hun speurtocht naar terroristen daar nauwelijks tegen op zouden treden.

De onderwereld draait als een volwaardige economie. Het netwerk met vraag en aanbod leeft van 'reviews' van klanten. Die beoordelingen zorgen voor kwaliteitsverhoging. Wie slechte heroine aanbiedt kan online zijn ondergrondse winkel sluiten. Dark Net is volgens Bartlett op talloze manier handig verweven met de legale bovenwereld. 

Grote ingrepen Nederland

Flip de Kam, inmiddels honorair hoogleraar Overheidsfinancien in Groningen, toont in 'Het land van beloften. Opbouw, crisis & toekomst van de verzorgingsstaat' hoe besparingen onvermijdelijk hard zullen ingrijpen in de zorg en uitkeringen voor Nederlanders.

De tussen 1955-1975 opgebouwde verzorgingsstaat, aldus De Kam, heeft twee zware crises wel degelijk overleefd, die van rondom 1980 en die na 2008.

Maar het stelsel zit vol littekens van zware ingrepen die ook volgens De Kam deels onvermijdelijk waren om het stelsel levensvatbaar te houden. Het gaat er volgens de financieel specialist om nu vooruit te blikken en om - bij minder economische groei - 'beloften met een hoger realiteitsgehalte' uit te voeren.  De Kam probeert een serie argumenten aan te leveren.

Lees welke boeken economen aanraden

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
22.4 °C
O2
Beurs AEX
AEX 520.86
+ / - +0.8%
Draghi vreest sterke euro
In DFT`s blik op de beurs: analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen over ECB-voorzitter Mario...