Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
arrow6,62%
arrow3,72%
arrow3,54%
arrow3,27%
arrow2,77%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Mohamed El-Erian: centrale banken niet flexibel genoeg om crisis te keren.
Mohamed El-Erian: centrale banken niet flexibel genoeg om crisis te keren.
Foto: BLOOMBERG

'Centrale banken kunnen crisis niet aan'

07 FEB 2016

AMSTERDAM - Centrale banken zijn met hun monetaire hulp uitgespeeld. De aan krediet verslaafde economieën moeten zelfstandig verder. Maar ze kunnen zich niet meer baseren op de oude berekeningen van het IMF, Fed of DNB. Ze veren te weinig mee, stelt econoom Mohamed El-Erian, in een van deze maand nieuw verschenen boeken.

Foto: Illustratie De Telegraaf
Foto: Random House
Foto: Simon & Schuster

Volgens de strateeg van Allianz - tevens ex-topman van obligatiereus Pimco en voormalig beleidsadviseur van president Obama - in 'The Only Game in Town' (Random House, $28) is het recent in zwang geraakte patroon van langdurig geringe investeringen, lage inflatie en lage groei aan zijn eind gekomen.

De wereldeconomie zal snel grote schokken vertonen, die de centrale banken tot nu toe alleen hebben kunnen uitstellen.

'Never surrender'

Voor economen, politici, beleidsmakers en beleggers was het speelveld nog nooit zo onoverzichtelijk en veranderen de regels zo snel.

Bestaande vaste patronen van onderzoek verliezen steeds meer kracht, omdat de economie zo drastisch snel verandert, betoogt de econoom.

Hij vindt beleidsmakers veel te week. El-Erian citeert Churchills 'never surrender'-speech in de Tweede Wereldoorlog. Die houding hebben beleidsmakers en politici nodig om de snel veranderende economie te lijf te gaan.

Aanval op robots

'The Rise and Fall of American Growth' (Princeton Univerity Press, €37), een historisch overzicht van industriële revoluties en hun productiviteit van macroeconoom Robert Gordon, geldt nu al als een van de meest belovende boeken voor 2016.

Het zijn dik 700 pagina's onderbouwing van zijn aanval op de opgehemelde zogeheten derde economische revolutie met ict en hun aanbidders van Silicon Valley en vooral robots.

Vernieuwingen die daar vandaan komen hebben lang niet zoveel impact als de uitvinding van de explosiemotor, de telefoon en gloeilamp. Een robot kan nog niet eens de was opvouwen, typeerde hij eerder in het FD.

Zijn conclusie: de Verenigde Staten zullen tot 2040 hooguit een beperkte groei doormaken, omdat de huidige vernieuwingen gewoon veel te weinig impact zullen maken.

Vernieuwer Jobs

Hoe goed was Steve Jobs nou echt als vernieuwer? Nogal goed. Afgezet tegen honderden bestudeerde topondernemers was hij niet de geweldigste programmeur of ontwerper, maar met zijn scherpe visie wist hij in de chaos van de ontwerpkamer als geen ander prioriteiten te stellen.

Hij werd daarbij nauwelijks in de wielen gereden door concurrenten, omdat hij al anticipeerde op hun producten maar vooral hun problemen. En op wat consumenten ooit zouden willen.

Vooruit denken

In 'Vooruit kijken en terug redeneren' (Uitgeverij AUP) formuleren hoogleraren David Yoffie (Harvard) en Michael Cusumano (MIT Boston) de in de praktijk ontdekte lessen van Jobs bij Apple. Voor alles wat hij deed bestond geen handboek.

De auteurs geven Bill Gates (Microsoft) en Andy Grove (Intel) eveneens veel credits. De drie deden vijf dingen hetzelfde: vooruit denken, hoog inzetten, niet alleen producten maken maar ook het systeem eromheen. Ze bleven tactisch lang onder de radar, maar gooiden hun gewicht daarna vol in de strijd en de organisatie werd telkens rondom henzelf gebouwd. Tips voor succes voor huidige bestuurders, stellen de auteurs.

Maureen Sherry.
Maureen Sherry.
Foto: SIMON & SCHUSTER

Bankier Maureen Sherry kreeg bij Bear Stearns een zak geld aangeboden als ze bij haar vertrek zou zwijgen over hoe ze werd lastig gevallen en vernederd. Ze weigerde en schreef een aanklacht tegen Wall Street.

Afrekening

Het boek 'Opening Belle' (uitgever Simon & Schuster, $17,77) ligt als fictie in de winkel. Maar de goede verstaanders lezen het als een stevige afrekening met tientallen van haar collega's en leidinggevenden in een tienjarige carrière op Wall Street, waar ze de meest ranzige grappen en vernederingen moest slikken om er te overleven.

Voor 'Opening Bell'  sprak ze later nog een tiental vrouwelijke collega's die haar relaas van het leven in het financiële hoofdkwartier van de Verenigde Staten bevestigden als nog altijd zeer actueel. Het boek zorgde afgelopen weken voor nieuw tumult op Wall Street; Sherry heeft het gedrag van macho's weer op de agenda gezet.

Grievend

Dat een collega haar afgekolven moedermelk uit de koelkast opdronk, en een ander condooms in een pizzadoos achterliet was typerend en grievend.

Het relaas van Sherry over een handelsvloer met vooral mannen vol adrenaline, nieuws en geschreeuw in een poging miljoenen te verdienen, staat in een lange traditie met schandalen.

Zal er veel veranderen, vroeg een interviewer van The Guardian. ,,Het is als met Downton Abbey", antwoorde Sherry. ,,Niemand wil verandering."

Krijg al het financiële nieuws elke ochtend gratis in je mail. Meld hier aan

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
22.4 °C
O2
Beurs AEX
AEX 520.86
+ / - +0.8%
Draghi vreest sterke euro
In DFT`s blik op de beurs: analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen over ECB-voorzitter Mario...