Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: REUTERS

Amerikanen woest op eurocommissaris Vestager

14 FEB 2016 Van onze correspondent

BRUSSEL - De Amerikanen zijn woest op de Europese Commissie, die een reeks van Amerikaanse bedrijven aanpakt wegens belastingconstructies in Europa, bedoeld om vele miljoenen winstbelasting te ontwijken.

De Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew heeft een brief geschreven aan Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker, waarin hij kritiek uit op de onderzoeken die eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) uitvoert naar de fiscale praktijken van multinationals als Apple, Google, Amazon en McDonalds. Hij dreigt met vergeldingsmaatregelen tegen Europese bedrijven met vestigingen in de VS als Europa niet inbindt.

Onlangs richtte Vestager ook haar pijlen op Europese bedrijven, om te voorkomen dat de schijn zou ontstaan dat ze alleen maar Amerikaanse bedrijven wil aanpakken. Maar voor de Amerikanen is dat niet voldoende.

Verkapte staatssteun

Volgens Vestager is er echter sprake van verkapte staatssteun en concurrentievervalsing als grote bedrijven veel minder belasting betalen dan nationaal opererende concurrenten, die geen handige accountants hebben die de winsten naar andere landen kunnen wegsluizen waar de belastingdruk veel lager is. Bovendien zouden Europese landen zo miljarden aan belasting mislopen. Nederland werd op de vingers getikt wegens een ’ruling’ met Starbucks, er moet 30 miljoen aan ontdoken belasting worden nageheven. „We erkennen dat het concept van verkapte staatssteun breed is, maar het voeren van onderzoeken tegen voornamelijk Amerikaanse bedrijven, leidt tot verontrustende precedenten op het gebied van de internationale fiscale politiek,” aldus Lew. „De EU legt met terugwerkende kracht boetes op en het lijkt er op dat die zich op een disproportionele manier tegen Amerikaanse bedrijven richten.”

Ook zouden Amerikaanse bedrijven volgens Lew veel hogere boetes krijgen dan Europese. Als de EU niet van gedachte verandert zullen de VS hun conclusies trekken en op hun beurt hun pijlen richten op Europese bedrijven, zo besluit Lew.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Afval in dienst van baby’s
Greentom uit Maastricht maakt van afval kinderwagens. Ze wonnen er de MKB Innovatieprijs 2017 mee....