Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
arrow6,28%
arrow3,72%
arrow3,61%
arrow3,18%
arrow2,70%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: BLOOMBERG

Boekentips

'Niet economie maar politiek gevaar groei China'

06 MRT 2016 Theo Besteman

AMSTERDAM - ,Niet zijn industrie of bankensector, maar de politiek van China is het grootste gevaar voor de tweede economie van de wereld", zegt China-expert Raymond Gui, fondsmanager bij vermogensbeheerder Nordea. Zijn en andere boekentips over de belangrijkste vernieuwingen in China.

Foto: PENGUIN
Foto: WILEY
Foto: IB TAURIS
Foto: MACMILLAN
Foto: Carnegie Endowment for International Peace

Volgens Gui, vorige week in Amsterdam om grote pensioenfondsen en vermogensbeheerders de investeringsmogelijkheden in kaart te brengen, vormt 'China's Economy in Transition: From External to Domestic Re-Balancing’ ($15,99) van het IMF een eerste, zeer objectieve kijk op ontwikkelingen het land.

Zonder 'A History of Chinese Philosophy’ van Yu-lan Fung ($24,99) krijgen buitenstaanders nauwelijks inzicht in de drijfveren achter de bestuurders en bevolking van China, stelt Gui ook.

Transformatie

China-deskundige Fred Sengers verwijst op zijn blog naar 'Age of Ambition’ ($17,97) van journalist Evan Osnos. Daarmee krijgen lezers grip op de snelle verandering van het leven voor Chinezen. Volgens The Economist eveneens een van de belangrijkste boeken van afgelopen jaar.

Veel lof ontvangt momenteel Henk Schulte Noordhof voor zijn boek ‘China & de barbaren. Het verzet tegen de westerse wereldorde’ ($24,50). In 400 pagina’s toont hij hoe het Chinese nationalisme en de historie van de Chinese Communistische Partij telkens terug te vinden zijn in de stappen van China wereldwijd.

Drijfveren

Hij zoekt eveneens naar de motivatie achter de groei tot tweede economie ter wereld. Schulte Noordholt duidt het land als historicus, als eerste bankier van ABN Amro in het land maar ook als ondernemer het verzet tegen de Westerse wereldorde zal blijven.

 'The New Emperors’ ($28) van Kerry Brown biedt inzicht in de zeven belangrijkste leiders van nu en de afgelopen jaren. Voor en achter de schermen.

 

Foto: REUTERS

 

Volgens China-volgers is het relevant om te kijken naar hun persoonlijke achtergronden om de agressie in het nabije buitenland te kunnen begrijpen.

Strategie wijzigt

Over de opkomst van China in het bankwezen met de China Development Bank - waarin inmiddels vrijwel alle grote landen plaats hebben genomen - hebben Henry Sanders & Michael Forsythe ‘China's Superbank’ ($33,98) geschreven. Ze zetten op een rij waarom China wil groeien, en hoe die strategie in de loop van de jaren is veranderd.

‘Avoiding the Fall’ ($49,95) van Michael Pettis geeft inzicht in de serie financiële bubbels. Pettis geldt als interessant, omdat hij de terugval in de economie al een paar keer goed heeft voorspeld.

Financiële zwakte

‘Red Capitalism’ ($21,65) van Walter & Howie toonde in 2011 als een van de eerste Engelstalige boeken hoe het complexe Chinese financiële systeem werd opgebouwd én kwetsbaar is.

Voor China zelf heeft niet Europa of de VS het grootste belang, maar allereerst de serie problemen in de Zuid-Chinese zee van het land met zijn buren.

The 'South China Sea' ($23) van Robert Hayton toont de onmetelijke kluwen van politieke, juridische en economische lijntjes die eenvoudige beslissingen - laat staan oplossingen - in deze regio al jaren onmogelijk maakt.

Groei China blijft stabiel

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
22.4 °C
O2
Beurs AEX
AEX 520.86
+ / - +0.8%
Draghi vreest sterke euro
In DFT`s blik op de beurs: analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen over ECB-voorzitter Mario...