Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
arrow-4,61%
arrow-3,63%
arrow-2,77%
arrow-2,44%
arrow-2,41%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Cora van Nieuwenhuizen
Cora van Nieuwenhuizen
Foto: Dijkstra b.v.

VVD bezorgd over stimulering ECB

09 MRT 2016

De VVD in het Europees Parlement is tegen de nieuwe stimuleringsmaatregelen die de ECB morgen waarschijnlijk zal aankondigen. Ze wijst er in een persbericht op dat een extreem lage rente pensioenfondsen, banken en spaarders hard treft.

De VVD bevindt zich in goed gezelschap van onder meer DNB-president Klaas Knot, die zich eerder al negatief uitliet over de monetaire verruiming.

Hogere pensioenpremies

De VVD benadrukt dat de lage rente onzekerheid over de waarde van pensioengeld veroorzaakt. ,,Bovendien kan het leiden tot gedwongen extra inleg; hogere premies dus”, zegt Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen.

Druk op winstmarges banken

Door de sterke rentedaling, is de marge voor banken geslonken. Van Nieuwenhuizen vindt dat zorgelijk: ,,Dit is een probleem voor de economie omdat 80% van al het geld dat in de economie wordt geïnvesteerd via banken stroomt. Als banken hun winstgevendheid in het gedrang zien komen, zullen ze minder gaat uitlenen. Wat weer negatieve gevolgen heeft voor de economische groei.”

Onzekerheid bij spaarders

Voor de huishoudens helpt monetaire verruiming volgens de VVD ook niet. ,,Misschien kunnen ze profiteren van huizenprijsstijgingen veroorzaakt door lage rentes. Maar hun spaartegoeden worden geraakt door de lage rente. Zeker wanneer mensen bezig zijn hun schulden af te bouwen, of als er angst is voor werkloosheid kunnen rentes ook leiden tot onzekerheid. Met als gevolg nog minder bestedingen en nog meer besparingen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%
Rijk worden door niet te paffen
Almeerse sigarenboer timmert met beleggingsconcept aan de weg. DFT VNDG sprak met Olav Meijer,...