Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
arrow-10,77%
arrow-9,08%
arrow-4,56%
arrow-3,36%
arrow-2,87%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Clusterbom cluster bomb
Clusterbom cluster bomb
Foto: ANP

Clustermunitie nog steeds mogelijke belegging

16 JUN 2016

UTRECHT - Een aantal grote Nederlandse financiële instellingen biedt nog altijd de mogelijkheid om te beleggen in fabrikanten van clustermunitie ondanks een internationaal verbod op dat wapentuig. Dat stelden Stichting Vredesbeweging PAX Nederland en onderzoeksbureau Profundo in een donderdag gepubliceerd rapport.

Clustermunitie is een door een vliegtuig afgeworpen bom, granaat of raket die maximaal 200 kleine bommetjes uitstrooit.

Aegon is een "negatieve uitzondering" omdat een dochterbedrijf van de verzekeraar in de VS investeert in de Amerikaanse wapenfabrikant Textron. Clustermunitie van dat bedrijf is volgens de onderzoekers recent nog gebruikt in Jemen.

De Verenigde Staten zijn niet aangesloten bij de Conventie inzake Clustermunitie van de Verenigde Naties, in tegenstelling tot 119 andere landen. De Amerikaanse tak valt daardoor buiten het beleid dat Aegon heeft opgesteld en dat geldt voor beleggingen van klanten van Aegon Nederland en/of Aegon Investment Management.

Een woordvoerder van Aegon liet weten dat de verzekeraar "is geschrokken" van het rapport en dat er gewerkt wordt aan een wereldwijd geldend beleggingsbeleid voor de lange termijn. Textron is uitgesloten van beleggingen die Aegon op eigen rekening doet voor klanten. De investeringen in de wapenfabrikant lopen volgens de zegsman via externe fondsen en vermogensbeheerders.

"We doen een beroep op hen om ons beleid te volgen", aldus de woordvoerder. "Dat kan helaas niet zomaar. Amerikaanse regelgeving vereist toestemming om deze partijen rechtstreeks te mogen benaderen".

Nederlandse instellingen die op de goede weg zijn maar hun beleid nog kunnen aanscherpen zijn ABN AMRO, Achmea, Aegon, ING, NIBC, Pensioen Vervoer, Rabobank, Stichting Pensioenfonds APF en Van Lanschot.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.6 °C
W5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
`Barcelona is hard getroffen`
De reisbranche krijgt een stevige tik. De Ramblas is een toeristische trekpleister vol stalletjes...