Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
arrow-4,61%
arrow-3,63%
arrow-2,77%
arrow-2,44%
arrow-2,41%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: BLOOMBERG

Spinnen razendpopulair bij beleggers

24 SEP 2016 Theo Besteman

Als zelfs de Duitse bund negatief rendeert, en beleggers er dus op toeleggen, is het tijd om wat anders te zoeken. Marktvorsers zien hoe fondsen de staatsleningen inruilen voor bedrijfsobligaties. ‘Spinnen’ zijn daarbij populair.

De aloude SPDR – in 1993 gelanceerd en in naam verwijzend naar het spinnenlogo bij State Street Global Advisors, is een tracker, ook wel etf genoemd.

Die volgt een mandje met honderden genoteerde producten tegelijk. Indextrackers leveren behoorlijk rendement, zijn relatief goedkoop en kennen vanwege de spreiding beperkt risico afgezet tegen actief beheerde fondsen.

Sentiment

Ze zijn het op een na meest belegde product in Europa. iShares staat als aanbieder bovenaan in volume, State Street volgt. ,,Obligaties bepalen het sentiment in deze categorie dit jaar”, zegt Philippe Roset, hoofd SPDR Nederland bij het veertig jaar oude State Street Global Advisors, de vermogensbeheerder van State Street met $2,3 biljoen.

Zijn indexfondsen volgen Amerikaanse en Europese staats- en bedrijfsobligaties. Het enorme opkoopprogramma van de ECB, waar de betere bedrijfsschuld in past, leidt tot een enorme vraag naar deze obligaties.

Bodem

,,De aankopen van de Europese Centrale Bank hebben een vloer onder deze bedrijfsobligaties gelegd”, zegt Roset.

Typerend voor de populariteit is dat beleggers sinds januari bij State Street voor $2,2 miljard in obligatie-etf’s hebben gestoken, tegen $1,3 miljard in aandelen. Ter vergelijking: in iShares ging voor ruim $20 miljard aan vermogen.

Kredietwaardig

De SPDR van State Street, die eerder dit jaar gelanceerd is, met een looptijd van meer dan zeven jaar richt zich op Europese obligaties van de meest kredietwaardige bedrijven. Sinds de start boekte het bijna 11% rendement.

Dat kan beter. Maar waar de negatieve rente op staatsobligaties zoals de Duitse Bund het schrikbeeld is, vormen ze een relatief veilig renderend alternatief voor beleggers die in obligaties moeten zitten.

Rentebeleid

Cruciaal voor komende verdiensten van de onderliggende bedrijfsschuld is de veronderstelling dat de ECB de marktrente niet snel fors zal verhogen. Met een iedere rentestijging wordt de obligatie minder waard.

,,De ECB heeft echter aangegeven zijn opkoopprogramma van obligaties door te zetten. Daarmee is het niet erg waarschijnlijk dat de rente snel omhoog kan gaan”, stelt Roset. Dat zou nog zeker twee jaar duren.

Hogere coupon

,,Beleggen in deze SPDR betekent wel dat je wat meer risico neemt”, erkent Roset. Praktisch voorbeeld: stijgt de marktrente met 0,25% dan zorgt dat voor een daling van de waarde van de etf met ongeveer 2,25%. Daar staat de hogere coupon dan kortlopender schulden tegenover.

,,Als de ECB van plan is om de rente te gaan verhogen is het dus verstandiger om over te stappen naar obligaties met een kortere looptijd”, zegt Roset, ,,maar daar lijkt voorlopig nog geen sprake van te zijn.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%
Rijk worden door niet te paffen
Almeerse sigarenboer timmert met beleggingsconcept aan de weg. DFT VNDG sprak met Olav Meijer,...