Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
arrow-2,44%
arrow-2,37%
arrow-1,00%
arrow-0,61%
arrow-0,60%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
De winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds openen de handel in Amsterdam.
De winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds openen de handel in Amsterdam.
Foto: Euronext Amsterdam

AEX sluit 1% hoger na oliefeest

30 NOV 2016 DFT

Op de Amsterdamse effectenbeurs blonken woensdag de oliegerelateerde fondsen uit vanwege de fors hogere prijs van het 'zwarte goud'. Unilever kon eveneens op flinke kopersinteresse rekenen. In de Midkap werden PostNL en Sligro omarmd.

De AEX-index sloot 1% in de plus op 457,21 punten. De Midkap bleef echter achter eindigde 0,1% in de min op 651,52 punten. Elders in Europa was de stemming positief met plussen van 0,4% en 0,7% voor Frankfurt en Parijs.

De olieprijs (Brent) klom tot ruim $51 per vat, een stijging van 8,5% doordat bij de OPEC-vergadering in Wenen afspraken werden gemaakt over het beperken van de olieproductie. "Het was vandaag olie, olie en olie op de beurs", zei handelaar Sybren van der Hijden (Saxo Bank).

Ondanks de fraaie koersstijgingen dobbert de AEX al bijna een half jaar tussen de 435 en 465 punten. Sommige kenners houden rekening met een eindejaarsrally, waar bij de beurs een aanval gaat doen op de jaartop van 466,17 punten. "Toch lijkt het in deze vlakke markt verstandig om niet te lang te blijven zitten en af en toe posities te verzilveren", constateerde technisch analist Royce Tostrams.

Wall Street opende vanmiddag licht hoger. Uit Duitsland kwam vanochtend opgewekt macronieuws. De detailhandelsverkopen namen in oktober sterker toe dan verwacht.

In de AEX kleurde het koersbord grotendeels groen. De oliegerelateerde fondsen profiteerden van de sterk gestegen prijzen op de oliemarkt. SBM Offshore kon 4,7% bijschrijven, terwijl Royal Dutch Shell 4,1% hoger werd gezet.

Unilever viel ook in de smaak met een vooruitgang van 2,3%. Het levensmiddelenconcern heeft bij de jaarlijkse bijeenkomst met investeerders aangegeven om zijn marges sneller te willen gaan verbeteren en voor €1 tot € 3 miljard vrij te hebben gemaakt voor overnames.

AkzoNobel werd 0,4% meer waard. Het chemieconcern behoort bij Deutsche Bank tot de favoriete fondsen in de sector. DSM dikte 0,3% aan.   

Philips (-1,4%) had echter een mindere dag. Ook digitaal beveiliger Gemalto (-1,7%) was in mineur.

Altice werd 1,5% duurder. De financiële topman bij de Franse kabelaar meldde in een interview met de Franse zakenkrant Les Echos zich geen zorgen te maken over de schuld van bijna €50 miljard vanwege de reeks van grote overnames.

In de Midkap waren de ogen gericht op PostNL. De koers van het post- en pakjesbedrijf stond 1% hoger in reactie op het nieuws uit De Financiële Telegraaf dat de Belgische branchegenoot Bpost naar verwachting nieuwe stappen gaat zetten in de overnamestrijd om PostNL. "John de Mol is een van de grootaandeelhouders van PostNL. Hij zal nog wel iets proberen te doen om beide partijen aan tafel te krijgen", verwachtte beursman Van der Hijden.  

Sligro had de koppositie in de Midkap met een koerswinst van 0,3% na een koopaanbeveling van effectenhuis Kepler Cheuvreux.

Besi (-4,2%) bungelde juist onderaan in de Midkap. De toeleverancier aan de chipindustrie wil een converteerbare obligatielening uitgeven van ruim €100 miljoen.

Air France-KLM werd 2,5% goedkoper. De fors hogere olieprijs betekende slecht nieuws voor het luchtvaartconcern.

Het geplaagde AScX-fonds Heijmans was in trek en koerste 1,9% hoger geholpen door de bekendmaking van het bouwbedrijf aan de slag te gaan in Amsterdam met een nieuwbouwproject in de Spaarndammerbuurt.

Advanced Metallurgical Group (+4,5%) krabbelde op na de koersdalingen van de afgelopen handelsdagen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.8 °C
ZW2
Beurs AEX
AEX 525.89
+ / - +0.62%
Studeren, dit kost het je ouders
Eerstejaars studenten maken kennis met een nieuwe stad, een nieuwe uni en nieuwe vrienden. Maar ook...