Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
arrow-2,12%
arrow-1,83%
arrow-1,43%
arrow-1,43%
arrow-1,36%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

archieffoto
archieffoto
Foto: AFP

Minder Nederlands geld in kernwapenindustrie

08 DEC 2016

AMSTERDAM - Nederlandse financiële instellingen zijn afgelopen jaar duidelijk minder gaan investeren in bedrijven die op enige wijze gerelateerd zijn aan de productie van kernwapens. Dat blijkt uit onderzoek van vredesorganisatie PAX.

De organisatie telde met ING, Aegon en pensioenfonds ABP nog drie Nederlandse partijen met belangen in één of meer van de in totaal 27 bedrijven die volgens PAX zijn verbonden aan de kernwapenindustrie. Hun investeringen tellen op tot 876 miljoen dollar. Vorig jaar werden nog Nederlandse investeringen ter waarde van ongeveer 2 miljard dollar gemeld.

ING is met 459 miljoen dollar verantwoordelijk voor het grootste bedrag, voornamelijk door een kredietfaciliteit die wordt geleverd aan het Amerikaanse bedrijf Fluor. Die fungeert onder meer als enige leverancier van tritium voor het Amerikaanse kernwapenarsenaal.

ABP

ABP toonde de grootste afname in kernwapengerelateerde investeringen, van bijna 1 miljard naar 40 miljoen dollar. Daarbij gaat het alleen nog om een belang in Fluor. Aegon heeft voor in totaal 379 miljoen dollars obligaties in bezit van onder meer wapenleverancier BAE Systems, vliegtuigbouwer Boeing en industrieel concern Honeywell.

Op de lijst van PAX staan verder onder meer wapenbedrijven als Lockheed Martin en General Dynamics. Ook investeringen in vliegtuigmaker Airbus worden door de organisatie aangemerkt als steun aan de kernwapenindustrie.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.1 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 528.5
+ / - +0.14%
Zo duur is de superdiamant
Lessedi La Rona is de naam van een superdiamant. Bij veilinghuis Sothebys in Londen wisselde hij...