Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
arrow-2,12%
arrow-1,83%
arrow-1,43%
arrow-1,43%
arrow-1,36%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: banken logos

'Klimaatbeleid banken schiet tekort'

21 DEC 2016

DEN HAAG - Het klimaatbeleid van Nederlandse banken schiet over het algemeen nog ernstig tekort. Dat stellen de organisaties achter de Eerlijke Bankwijzer in hun woensdag gepubliceerde nieuwe rapport.

Alleen SNS, ASN en Triodos krijgen een hoog cijfer van de onderzoekers op het gebied van klimaat. Aegon, ING, ABN AMRO, Rabobank, Delta Lloyd en Van Lanschot krijgen een dikke onvoldoende. De onderzoekers wijzen er onder meer op dat veel banken niet van oliebedrijven verlangen dat ze boringen in het kwetsbare Noordpoolgebied voorkomen. Verder publiceren de meeste banken geen meetbare CO2-reductiedoelstellingen voor de bedrijven waarin ze investeren.

De negen financiële instellingen die zijn onderzocht verbeterden in het afgelopen jaar hun duurzaamheidsbeleid op in totaal vijftig onderwerpen. ABN Amro en Triodos spanden de kroon met verbeteringen op tien onderwerpen. ING volgde met zeven. Van alle banken scoort Triodos het vaakst de hoogst mogelijke score van 10 en Aegon het vaakst een 1.

Volgens de onderzoekers scoren de banken over het algemeen goed op mensenrechten, arbeidsrechten en corruptiebestrijding. Op het gebied van belastingontwijking wordt het beleid echter als zwak bestempeld.

De bankwijzer is een initiatief van Amnesty International, Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.1 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 528.5
+ / - +0.14%
Zo duur is de superdiamant
Lessedi La Rona is de naam van een superdiamant. Bij veilinghuis Sothebys in Londen wisselde hij...