Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
arrow-4,72%
arrow-3,01%
arrow-2,70%
arrow-2,48%
arrow-2,14%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Bouwer VolkerWessels
Foto: ANP

Bouwreus VolkerWessels gaat comeback maken op Damrak

11 JAN 2017

Bouwbedrijf VolkerWessels heeft plannen om nog voor de zomer zijn opwachting te maken op de Amsterdamse beurs.

VolkerWessels die een notering op het Damrak had tussen 1990 en 2003, heeft de beurgang gepland voor mei.

Jan de Ruiter, voormalig hoofd van de zakenbankactiviteiten bij ABN Amro, zal aantreden als topman bij het bouwbedrijf zodra de stap naar de beurs is gemaakt.

Indien tot een beursgang wordt besloten, dan zullen geen nieuwe aandelen worden uitgegeven. VolkerWessels is momenteel in handen van de familie Wessels via het investeringsvehikel Reggeborgh. De familie benadrukt dat zij als lange termijn aandeelhouder ook aan een beursgenoteerd VolkerWessels verbonden blijft.

VolkersWessels is de tweede bouwer van Nederland. De Nederlandse bouwsector had het de afgelopen jaren moeilijk als gevolg van de kredietcrisis, waardoor de huizenmarkt inzakte. Afgelopen jaar zagen de meeste bouwers de huizenmarkt aantrekken, maar van de grote aannemers in Nederland was VolkerWessels het afgelopen jaar nog erg zuinig over het herstel van de bouwsector. De overcapaciteit en de lage marges zorgen voor nettowinsten mager zijn, in relatie tot de omzet.

De omzet van het hele concern nam over 2015 toe met 11%, waarmee deze uitkwam op een kleine €5 miljard. De nettowinst bedroeg €125 miljoen, wat een nettowinstmarge betekent van 2,5%. Opvallend is dat VolkerWessels de afgelopen jaren weer op basis van Nederlandse boekhoudregels is gaan rapporteren en waarderen, in plaats van de internationale IFRS-boekhoudregels. Dat scheelt vooral in het beslag dat lopende bouwprojecten doen op de balans.

Over werk heeft VolkerWessels echter niet te klagen, want het orderboek bereikte aan het eind van het jaar een recorddikte van € 7 miljard. Er werkten in 2015 ruim 15.000 man.

Afgelopen jaar verkocht VolkerWessels een kabellegschip voor de offshore windindustrie aan Boskalis, waarmee het bedrijf uit Amersfoort een joint-venture heeft. Volgens marktvorsers een indicatie dat de bouwer geld nodig heeft, omdat een verkoop in de aantrekkende markt van windparken geen logische stap is. Vorig jaar trok VolkerWessels in Nederland veel aandacht met de nieuwe spoorbrug, die in één nacht bij Muiderberg geplaatst moest worden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
NO2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%