Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Henk Jan Scholten (r) met medeoprichter Jie Fu die verantwoordelijk is voor de productie.
Henk Jan Scholten (r) met medeoprichter Jie Fu die verantwoordelijk is voor de productie.
Foto: EIGEN FOTO

#DOORBREKER Henk Jan Scholten van Siren Care

Slimme sokken voor mensen met diabetes

25 JAN 2017 Gabi Ouwerkerk

San Francisco - Veel mensen met diabetes hebben last van zenuwschade. Zo’n 40% heeft daardoor geen pijngevoel in de voeten. Ze merken niet dat ze een ontsteking hebben waardoor zweren ontstaan. In het ergste geval leidt dit tot amputaties.

De slimme sokken van de Amerikaanse startup Siren Care moeten dit voorkomen. In de stof zitten sensoren verweven die de temperatuur meten op verschillende plekken op de voet. Als de temperatuur stijgt krijgt de drager een melding, omdat dit kan wijzen op een ontsteking.

Nederlander Henk Jan Scholten is één van de oprichters van het bedrijf. Hij leerde initiatiefneemster Ran Ma kennen via vrienden. „Ma zocht iemand met contacten in de textielindustrie. Na mijn afstuderen werkte ik bij een innovatiekantoor dat modebedrijven ondersteunt bij het ontwikkelen van cao’s in productielanden. Ik had de contacten en het idee van Ma sprak me meteen aan.”

Tijdens onderzoek ontdekte Ma dat wonden bij diabetici vaak te voorkomen zijn door de temperatuur bij te houden. Alleen zijn er geen goede tools om dat te doen. Ze besloot die daarom zelf te maken.

„De eerste prototypes maakte ze met de hand”, vertelt Scholten. „De elektronica was groter dan de sok zelf. Op medische conferenties lachten ze om hoe het er uitzag, maar het idee erachter werd zeer gewaardeerd.”

Inmiddels worden de sensoren door de stof geweven en zien de sokken er standaard uit. Alleen een knop op de enkels verraadt de slimme mogelijkheden. In dit kleine kastje zitten de bluetoothchip en batterij.

Siren Care won in januari de award voor beste hardwarestartup van de Amerikaanse uitgever TechCrunch. Naast een geldprijs van $50.000 leverde de prijs veel publiciteit op. „Multinationals vragen om exclusieve deals en startups willen onze technologie gebruiken.”

De voormalig roeier is blij met de interesse. „In de toekomst zijn gezondheidstrackers als Fitbit niet meer nodig. Sensoren zitten dan in kleding. Dat gebeurt al, maar het verschil met ons is dat je ze niet ziet. Ons materiaal heeft geen futuristische look.”

Siren Care blijft zich met de technologie richten op preventie van complicaties bij chronisch zieken en ouderen. „Door de sensoren in lakens te weven, kun je bijvoorbeeld doorligwonden voorkomen en urineweginfecties kun je tegengaan door ondergoed vocht te laten bijhouden.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
OZO3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - 0.0%

Nu populair op DFT