Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
arrow-1,38%
arrow-1,12%
arrow-1,11%
arrow-1,11%
arrow-0,94%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Hollandse Hoogte

'Tekort aan vakmensen houdt jaren aan'

14 FEB 2017

DEN HAAG - Werkgevers kampen weer vaker met moeilijk vervulbare vacatures. Vooral in de techniek en ICT is sprake van personeelsschaarste, aldus uitkeringsinstantie UWV. Door de economische groei, de vergrijzing en onvoldoende instroom uit het onderwijs zal deze schaarste de komende jaren aanhouden.

Terwijl de meeste knelpunten op de arbeidsmarkt zich voordoen in bovengenoemde sectoren, zijn ook in de zorg, de bouw, het onderwijs en verschillende niches in op middelbaar, hoger en wetenschappelijk beroepsniveau vacatures lastig te vullen, aldus de instantie.

Bij technische beroepen gaat het onder meer om onderhoudsmonteurs, elektriciens en loodgieters. In de ICT is er grote behoefte aan programmeurs voor specifieke programmeertalen en systeemanalisten en -ontwikkelaars. In de bouw is er steeds meer vraag naar vakmensen als metselaars en timmerlui.

Bij specifieke functies in het financieel-economische segment, het onderwijs, de transportsector, de horeca en de groenvoorziening ziet het UWV een groeiende vraag naar gekwalificeerd personeel. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om accountants, docenten exacte vakken, vrachtwagenchauffeurs, restaurantkoks en hoveniers.

In de zorg, waar de afgelopen jaren vooral op lagere beroepsniveaus veel banen verdwenen, zijn er volgens het UWV inmiddels "duidelijke tekenen" dat de arbeidsmarkt weer aantrekt. Dat zorgt voor tekorten bij verschillende zorgberoepen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 528.72
+ / - +0.01%
‘Koopkracht-ontwikkeling is matig’
DFT-verslaggever en columnist Martin Visser reageert op de Miljoenennota die door Minister...