Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
arrow-1,50%
arrow-1,40%
arrow-1,18%
arrow-1,14%
arrow-1,12%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Een van de Turkse winkelpanden die Vastned heeft verkocht.
Een van de Turkse winkelpanden die Vastned heeft verkocht.
Foto: Vastned

Vastned zegt Turkije vaarwel

08 MRT 2017 Pieter van Erven Dorens

AMSTERDAM - De Nederlandse winkelbelegger Vastned heeft zich vanwege de economische en politieke malaise volledig teruggetrokken uit Turkije. Het totale Turkse winkelbezit, dat voor €100 miljoen in de boeken stond, is verkocht aan lokale ondernemers.

Een maand eerder had het vastgoedconcern al laten weten dat het €33 miljoen had afboekt op de winkelpanden, die allen in Istanbul staan. Een meevaller voor het Nederlandse bedrijf is dat onder de streep een boekwinst van €5,9 miljoen resteert. Vastned bezit €1,5 miljard aan winkelvastgoed, waarvan €685 miljoen in Nederland

Vastned stapte in 2006 in het Turkse avontuur, met de bedoeling op termijn 10% van het belegd vermogen in Turkije te investeren. In 2010 was de waarde van het bezit gegroeid naar €50. De afgelopen jaren verslechterde het economisch klimaat in Turkije dramatisch door de oorlog in Syrië, aanslagen en de coup van juli vorig jaar. „De consumentenuitgaven zijn reeds geruime tijd aan het afnemen en veel toeristen - een belangrijke bron van inkomsten voor de Turkse economie - laten het land links liggen”, meldde Vastned woensdag in een verklaring. De ontwaarding van de Turkse lira is ook een reden.

Tegelijk met het vertrek uit Turkije kondigde Vastned aan dat het aankoopbeleid voortaan gericht is op de bestaande clusters topwinkels in Amsterdam, Antwerpen, Madrid en Parijs. Het streeft naar een nieuwe cluster in Barcelona. In Nederland moet €100 miljoen aan vastgoed de deur uit. Van de opbrengst van de Turkse winkels wordt €50 miljoen aangewend voor aandeleninkoop.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 528.37
+ / - -0.05%
IJmuiden vreest massaontslag
Tata Steel, het Indiase moederbedrijf van de staalfabriek in IJmuiden en het Duitse ThijssenKrupp...