Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Oud-personeel Euronext daagt pensioenfonds
Foto: ANP

Oud-personeel Euronext daagt pensioenfonds

14 MRT 2017

AMSTERDAM - Drie oud-medewerkers van Euronext Amsterdam, de uitbater van de Amsterdamse effectenbeurs, slepen beurspensioenfonds Mercurius en de vroegere voorzitter Rijnhard de Beaufort voor de rechter. Er zijn volgens hen "goede redenen" om serieus te twijfelen aan het gevoerde beleid en mogelijk is zelfs sprake van financieel wanbeleid.

Volgens de klagers zouden onverantwoorde risico's zijn genomen met hun pensioengeld waarbij waarschuwingen van financiële adviseurs werden genegeerd.

Ook weigert Mercurius om openheid van zaken te geven over mogelijke belangenverstrengeling binnen de interne beleggingscommissie.

Mercurius, het pensioenfonds van Euronext Amsterdam, Euroclear Amsterdam, LCH.Clearnet, Stichting DSI en financiële toezichthouder AFM, ging in 2013 ten onder na jaren van beleggingsverliezen. Deelnemers dringen al jaren aan op een onafhankelijk extern onderzoek naar de gebeurtenissen.

De huidige voorzitter, die toeziet op de liquidatie van het fonds, houdt volgens de klagers de boot echter stevig af. Ze trekken ook zijn objectiviteit in twijfel omdat hij voordat hij De Beaufort opvolgde al lid was van de beleggingscommissie en daarmee in "zekere zin" medeverantwoordelijk zou zijn voor het beleid van het fonds.

De rechtsgang van de oud-medewerkers wordt gesteund door de Vereniging Pensioengerechtigden Euronext Amsterdam.

Volgens Mercurius heeft een rechtsgang geen zin en is er al onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar het beleggingsbeleid in de genoemde periode. Daaruit komt volgens een woordvoerder van Mercurius onder meer naar voren dat een aansprakelijkstelling geen kans van slagen heeft.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.7 °C
O2
Beurs AEX
AEX 519.66
+ / - +0.57%
Draghi vreest sterke euro
In DFT`s blik op de beurs: analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen over ECB-voorzitter Mario...