Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
arrow-2,44%
arrow-2,37%
arrow-1,00%
arrow-0,61%
arrow-0,60%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: bloomberg

Winst Erdogan geeft lira zetje

17 APR 2017

ANKARA - De Turkse lira kreeg maandag een zetje, nadat Turkse kiezers tijdens een referendum met nipte meerderheid stemden voor het uitbreiden van de bevoegdheden van president Erdogan.

De waarde van de lira steeg 2,5 procent tot bijna 3,6188 per dollar. Dat was de grootste sprong van de Turkse munt tijdens een handelssessie sinds eind januari.

Volgens valutahandelaren zat de munt in de lift, omdat de ontwikkelingen in Turkije na het referendum iets gemakkelijker te voorspellen zijn. Ook verwachten zij dat sommige buitenlandse investeerders terugkeren naar het land dat zij eerder ontvluchtten vanwege de politieke onrust. Door de spanningen is de Turkse munt in een jaar ongeveer een kwart minder waard geworden ten opzichte van de dollar en de euro. 

Werkloosheid loopt op

De beurs in Istanbul liet maandag bij de openingsbel een plus zien van 0,7 procent. Op macro-economisch vlak werd bekendgemaakt dat het Turkse werkloosheidsniveau in januari met 13 procent op het hoogste peil is uitgekomen sinds begin 2010. De jeugdwerkloosheid stond daarbij op 25 procent.

Zo'n 55 miljoen Turken mochten zondag stemmen over de vraag of ze de president meer macht willen geven. Nadat 99 procent van de stemmen was geteld, bleek dat de voorstanders met 51 procent net in de meerderheid waren. De uitslag is een overwinning voor president Erdogan, die sprak van een historisch besluit.

Volg het nieuws van DFT nu ook via WhatsApp

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.3 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 525.89
+ / - +0.62%
Studeren, dit kost het je ouders
Eerstejaars studenten maken kennis met een nieuwe stad, een nieuwe uni en nieuwe vrienden. Maar ook...