Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
arrow-10,77%
arrow-9,08%
arrow-4,56%
arrow-3,36%
arrow-2,87%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Euronext ’gaat profiteren’ van TOM, CME

19 MEI 2017 Edwin van der Schoot

Amsterdam - Euronext, de eigenaar van de Amsterdamse effectenbeurs, denkt vanaf juli te kunnen gaan profiteren van het verdwijnen van concurrent TOM.

TOM, The Order Machine, zette zichzelf in oktober te koop. Er wilde echter niemand in de in 2009 opgerichte concurrent van Euronext investeren.

Optiver en BinckBank richtten TOM acht jaar geleden op omdat ze de optiehandel bij Euronext te duur vonden.

Later stapten ook ABN Amro, IMC en Nasdaq als aandeelhouders in. Volgende maand houdt TOM echter op te bestaan. Euronext en TOM vochten menige rechtszaak uit over inbreuk op merkenrecht en marketinguitingen. TOM wist ruim een derde van de optiehandel in Amsterdam naar zich toe te trekken.

Chicago

De Europese derivatenbeurs en de clearingactiviteiten van CME (Chicago Mercantile Exchange), waar ex-Euronext topman Cees Vermaas werkt, sluit binnenkort ook al na een paar jaar de deuren, wat ook niet onopgemerkt bleef tijdens de eerste kwartaalcijferpresentatie van Euronext, vrijdag.

Euronext boekte in het eerste kwartaal een omzet van €126,6 miljoen (met een ebitda van €70,5 miljoen, een lichte daling), nagenoeg gelijk aan het eerste kwartaal van 2016.

Toch lag de markt er heel anders bij. De lage volatiliteit en handel zorgt voor een daling van 16% in effectentransacties en 8% in derivaten.

Daarentegen stegen de inkomsten uit beursgangen met een derde. In het eerste kwartaal van 2016 vond er namelijk vrijwel geen enkele beursgang plaats in Parijs, Brussel, Amsterdam of Lissabon, vanwege nervositeit destijds op de financiële markten.

Bodem

Na gesprekken met aandeelhouders heeft Euronext besloten een 'bodem’ in zijn dividendbeleid te leggen. Elk jaar wordt óf 50% van de nettowinst uitgekeerd, óf een minimum €1,42 per aandeel. Dat beleid blijft tot 2020 gehandhaafd.

Beleggers konden de geste niet echt op waarde schatten, het aandeel stond rond de middag 0,6% lager op €46,21.

Volg financieel nieuws met deze gratis app van DFT.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
ZZW1
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%

Nu populair op DFT

`Barcelona is hard getroffen`
De reisbranche krijgt een stevige tik. De Ramblas is een toeristische trekpleister vol stalletjes...