Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
arrow-4,61%
arrow-3,63%
arrow-2,77%
arrow-2,44%
arrow-2,41%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: CFA

190.000 deelnemers

Het grootste examen ooit

03 JUN 2017 DFT

Terwijl iedereen op het terras of strand zit, doen zaterdag wereldwijd 190.000 financiële specialisten na jaren blokken examen. Met het CFA-papiertje krijgen ze toegang tot de top van Wall Street, City en Zuidas.

Foto: CFA

,,Een knotsgekke onderneming", noemt Gary Baker, de Europese chef van opleidingsinstituut CFA, de hele operatie voor dit weekend. Het is voor zover bekend het grootste examen ooit afgenomen.

De dozen met telefoonboeken aan examens moeten verzegeld door de douane in 91 landen, zonder geopend te worden. De kwaliteit wordt streng bewaakt, stelt Baker. ,,Het huidige examen heeft nog eens zeven procent extra deelnemers in vergelijking met vorig jaar. Dat geeft het belang wel aan."

In 179 steden zwoegen de 188.915 examenkandidaten die daarnaast werken bij vermogensbeheerders, fondshuizen en banken.

Met pen en papier

Ze proberen het diploma voor de wereldwijd veelgevraagde chartered financial analysts (CFA) in handen te krijgen. In immense zalen, zoals in Amsterdam, moeten deelnemers uren hun kennis van beleggingsinstrumenten en vermogensplanning demonstreren. Ook hun analysekwaliteiten en ethisch besef worden getoetst.

,,Dit examen wordt nog met pen en papier afgenomen", zegt Baker. De CFA-titel geldt als een kwaliteitskeurmerk. Na de kredietcrisis is meer dan ooit behoefte aan personeel dat expertise heeft van de complexe financiële wereld en dat integer handelen tot belangrijkste eigenschap maakt, aldus Baker.

Veel beveiliging

Maanden is dit fenomeen voorbereid. Omdat deelnemers in verschillende tijdszones de finale test doen, zijn beveilingsmaatregelen hoog om het doorgeven te voorkomen.

De deelnemers die het CFA-document willen, offeren er in feite drie jaar van hun sociale leven voor op om charterholder te worden. Met het CFA-diploma kunnen financieel experts wereldwijd aan de slag. Wereldwijd dragen 142.000 mensen die titel.

Toewijding

,,Je toont met deze studie, de uiteindelijk drie af te leggen examens je toewijding. Wie dit kan opbrengen met hard werken, die is voor bedrijven veel waard", zegt Baker.

De opleiding gebeurt in verschillende stadia, met talloze afvallers richting de top.

Foto: TELEGRAAF

Zonder CFA-titel is een baan in vermogensbeheer op niveau moeilijk bereikbaar. Verreweg de meeste kandidaten komen uit Aziatische landen, inmiddels 48%.

Volg financieel nieuws live met deze gratis app. Meld je hier even aan

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%

Nu populair op DFT

Rijk worden door niet te paffen
Almeerse sigarenboer timmert met beleggingsconcept aan de weg. DFT VNDG sprak met Olav Meijer,...