Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
arrow-10,77%
arrow-9,08%
arrow-4,56%
arrow-3,36%
arrow-2,87%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Hollandse Hoogte

Oost-Europese truckers winnen marktaandeel

07 JUN 2017

DEN HAAG - Vrachtwagens uit Midden- en Oost-Europa nemen een steeds groter deel van het goederenvervoer vanuit Nederland naar het buitenland voor hun rekening. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Eurostat.

Buitenlandse vrachtwagens vervoerden in 2015 ruim 40 miljoen ton goederen vanuit Nederland naar het buitenland. Dat is 5,7 procent meer dan een jaar eerder. De toename komt geheel voor rekening van truckers uit Midden- en Oost-Europa. Zij zagen hun hoeveelheid vracht met een vijfde oplopen, terwijl het vervoerde gewicht voor vrachtwagens uit andere landen juist met 4 procent daalde.

Waar andere buitenlandse vrachtauto's in 80 procent van de gevallen goederen vervoeren naar het land waar zij zelf vandaan komen, geldt dat veel minder voor Midden- en Oost-Europese wagens. Zij nemen ladingen mee naar landen in heel Europa, maar met name naar België, Duitsland en Frankrijk. Slechts zo'n 30 procent is bestemd voor de eigen markt.

Buitenlandse vrachtwagens namen in 2015 bij elkaar 42 procent van het totale grensoverschrijdende goederenvervoer voor hun rekening. In 2006 was dat nog 32 procent.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
ZZW1
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%

Nu populair op DFT

`Barcelona is hard getroffen`
De reisbranche krijgt een stevige tik. De Ramblas is een toeristische trekpleister vol stalletjes...