Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
arrow-4,72%
arrow-3,01%
arrow-2,70%
arrow-2,48%
arrow-2,14%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Dijkstra bv

Woningbouwers hadden niet eerder zoveel werk

19 JUN 2017

AMSTERDAM - Wie een verbouwing wil laten uitvoeren, moet even geduld hebben. Door het gebrek aan bouwvakkers hebben bedrijven in de woningbouw een orderportefeuille van gemiddeld tien maanden, het dikste orderboek ooit gemeten.

Dat blijkt uit de conjunctuurmeting van het Economisch Instituut Bouwnijverheid (EIB). Het EIB heeft sinds begin 2000 toen het begon met de meting, nog niet zo’n werkvoorraad waargenomen.

Consumenten zullen het in de portemonnee gaan merken dat de bouwbedrijven zo druk zijn. Vier op de tien ondernemers verwacht de prijzen te verhogen. ,,Een grote vraag leidt natuurlijk automatisch tot hogere prijzen en de ervaring leert dat door een grote orderportefeuille vaak ook de salarissen stijgen. Dat zorgt nog eens voor een extra opwaartse druk”, zegt EIB-onderzoeker Martin Koning.

Belangrijkste reden voor de enorme werkvoorraad is gebrek aan personeel. Bij een op de tien bouwbedrijven stagneert het werk zelfs door het gebrek aan personeel. Bijna een derde van de huizenbouwers verwacht personeel aan te nemen. Vorig jaar was dat nog amper 20%.

De personeelskrapte is een groot probleem voor de bouwsector. Door de crisis hebben minder jongeren een bouwopleiding gevolgd. Dit jaar trekt dat aantal weer iets aan, maar het duurt nog een paar jaar voordat deze jongeren op de bouwplaats staan en het zijn er volgens Koning te weinig om de uitstroom op te vangen. ,,In de bouw gaan relatief veel mensen met pensioen. Ondernemers moeten hier echt een oplossing voor vinden.”

De personeelsdruk in de woningbouw is overigens beduidend groter dan in de overige bouwsectoren. Van alle bouwbedrijven verwacht een kwart personeel aan te trekken.

De orderboeken in de grond-, weg- en waterbouw steeg in een jaar tijd een fractie naar zes maanden en in de utiliteitsbouw (scholen, kantoren, fabrieken) is de werkvoorraad met 8,5 maand gelijk gebleven.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%

Nu populair op DFT