Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Bloomberg

’Fusie tussen Ahold Delhaize en Kroger logisch’

19 JUN 2017

De volgende fusie in de supermarktsector zou weleens die tussen Ahold Delhaize en Kroger kunnen zijn. Dit schrijft de Amerikaanse zakenbank Bernstein in reactie op het vrijdag gelanceerde overnamebod van Amazon op Whole Foods.

Bernstein wijst erop dat de tweede en vierde supermarktketen van de VS samen $180 miljard omzetten, bijna evenveel als de omzet van $200 miljard die marktleider Wal-Mart in zijn thuismarkt realiseert. De combinatie zou volgens de zakenbank $1,2 miljard aan synergieën kunnen realiseren.

Voor beide supermarktketens is een efficiencyverbetering noodzakelijk, nu een verdere prijzenslag dreigt. De verwachting is namelijk dat het nu nog vrij hoge prijsniveau van de in gezonde voeding gespecialiseerde Whole Foods omlaag gaat, als Amazon voor ongeveer $14 miljard eigenaar wordt.

Volgens Bernstein is de meest waarschijnlijke vorm van een samengaan een bod van Kroger op de Amerikaanse activiteiten van Ahold Delhaize. De zakenbank vindt een prijs van $20,9 miljard (€18,7 miljard) redelijk. De totale beurswaarde van Ahold Delhaize, die twee derde van zijn omzet in de VS realiseert, bedraagt nu €21,8 miljard.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.5 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 524.75
+ / - -0.22%
Studeren, dit kost het je ouders
Eerstejaars studenten maken kennis met een nieuwe stad, een nieuwe uni en nieuwe vrienden. Maar ook...