Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
arrow-1,60%
arrow-1,47%
arrow-1,45%
arrow-1,27%
arrow-1,19%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Fried Kaanen
Fried Kaanen
Foto: Archief

'Techniekschool moet terug'

14 JUL 2017 Ertan Basekin

Om het tekort aan vakmensen tegen te gaan, moet de techniekschool terugkeren. Daarvoor pleit voorzitter Fried Kaanen van Koninklijke Metaalunie. ,,Er zijn veel initiatieven vanuit het onderwijs, maar die zijn niet landelijk dekkend. Daardoor blijft veel talent onbenut.”

Koninklijke Metaalunie, met meer dan 13.000 leden de grootste ondernemersorganisatie voor de mkb-metaal, verwacht dat de sector de komende jaren ongeveer 10.000 nieuwe vakkrachten nodig heeft. Daar komt bij dat het personeelsbestand vergrijst, de gemiddelde leeftijd in de mkb-metaal ligt dik in de veertig.

De sector staat dus te springen om vakmensen, maar de problemen zijn bijvoorbeeld niet zo groot als in de bouwsector waar de komende vijf jaar 40.000 nieuwe werknemers nodig zijn. Volgens Jos Kleiboer, directeur beleid, hebben veel mkb-bedrijven tijdens de crisis besloten om hun personeel te behouden en verder op te leiden, terwijl er in de bouw juist tienduizenden op straat kwamen te staan. ,,De basis in de mkb-metaal is dus behouden, maar nu het economisch herstel doorzet zijn er ook in onze sector meer vakmensen nodig.”

Samenwerking

Kaanen en Kleiboer vinden dat de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven daarom veel beter moet. ,,Techniekopleidingen worden te weinig bekostigd, daar moet de overheid wat aan doen. Veel scholen zijn niet in staat om bijvoorbeeld machines aan te schaffen. Daarom is een samenwerking van essentieel belang.

Verschillende sectoren in ons land, zoals de bouw, industrie en de metaal kampen met een tekort aan vakkrachten. De werkgeversorganisaties slaan daarom de handen ineen om tot een gezamenlijke oplossing te komen. ,,We bekijken hoe we samen het onderwijs kunnen ondersteunen”, zegt Kleiboer. ,,Een concrete bijdrage vanuit de werkgevers is noodzakelijk.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.0 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 529.23
+ / - +0.27%
Zo duur is de superdiamant
Lessedi La Rona is de naam van een superdiamant. Bij veilinghuis Sothebys in Londen wisselde hij...