Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: 123RF

Stevige meevaller beleggers

14 SEP 2017

Amsterdam - Beleggers blijft een berg kosten bespaard. Nieuwe Europese regels vereisen dat banken en fondsen aan hun klanten al hun kosten zichtbaar maken. De vrees dat de hoge kosten voor nu gratis onderzoek aan beleggers worden doorberekend blijkt veelal ongegrond.

In stevig boekenonderzoek en vooral toekomstige waarderingen van bedrijven - waarmee beleggers vroeg zouden kunnen instappen - zit maanden werk. Die kosten worden vanaf 1 januari zichtbaar.

Momenteel geven vermogensbeheerders nog het meeste van hun analistenspitwerk in bedrijven ’gratis’ mee aan grote klanten die stevige beleggingen aanhouden. Veel brokers verrekenen de kosten in geslaagde deals.

Klantenverlies

Europese Mifid II-regels, die vanaf 1 januari 2018 gelden, eisen dat alle kosten voor klanten voor de belegger uitgesplitst worden. Dat blijkt fors.

In stevig boekenonderzoek en vooral de toekomstige waarderingen van bedrijven - waarmee beleggers vroeg zouden kunnen instappen - zit soms maanden werk. Die kosten worden nu zichtbaar.

Het is gissen hoe groot de impact is. Deze zomer gingen bedragen tot €50.000 per onderzoek rond.

Concurrentieslag

Grootbanken en vermogensbeheerders in de markt vreesden klanten te verliezen die zouden schrikken van de hoge rekening. Inmiddels lijkt het in die concurrentieslag dat de meeste aanbieders de rekening wel opsplitsen voor Brusselse toezichthouders, maar de post analistenonderzoek voor eigen rekening nemen om geen klant te verliezen.

BlackRock en Robeco

Bij de 24 fondsen die de Financial Times maandag naliep, die de kosten zelf verrekenen, zitten Robeco, NNIP, Northern Trust, JPMorgan Asset Management, Pimco, T Rowe Price en indexreus Vanguard.

Donderdag gaf BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, een duidelijk signaal af: het haalt al vroeg de rekening voor de belegger van de tafel af en verrekent die intern.

Fidelity, Deutsche Asset Management, Allianz en Franklin Templeton zijn nog onzeker wat ze gaan doen.

Schroders, Amundi en Deka durven het volgens de Financial Times aan: zij rekenen de kosten door aan klanten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Afval in dienst van baby’s
Greentom uit Maastricht maakt van afval kinderwagens. Ze wonnen er de MKB Innovatieprijs 2017 mee....