arrow-3,07%
arrow-2,81%
arrow-2,70%
arrow-2,48%
arrow-2,39%
meer...
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Westen verdeeld over oliereserves

29 MRT 2012 Edwin van der Schoot

PARIJS - De prijs van benzine aan de pomp zal in ons land hooguit een paar cent dalen. En over een paar weken zijn we op het oude hoge prijsniveau terug. Dat voorspellen deskundigen naar aanleiding van de discussie over het nut van het vrijgeven van een deel van de strategische reserves van de OECD-landen.

Gisteravond vond achter de schermen druk overleg plaats tussen een aantal van de 28 lidstaten van het Internationaal Energie Agentschap. Daarbij kijken het IEA en hun directeur Maria van der Hoeven ondanks Franse druk de kat uit de boom. De VS nemen het voortouw.

Anderzijds zijn er de Arabische jongeren in landen als Saudi-Arabië, Bahrein, Koeweit, Oman, Jemen en in de Emiraten, die smachten naar revolutie, maar moeten worden afgekocht met oliedollars.

Arnoud van der Slot, partner en energiedeskundige bij consultant Roland Berger: „Bij de laatste bijeenkomst van de OPEC-landen, de organisatie van olieproducerende landen, zijn niet alleen afspraken gemaakt over productieplafonds, maar ook over een minimumprijs van ruim $100 per vat olie. Met name Saudi-Arabië is hierop gebrand, omdat het land, net als zijn buren, oliedollars nodig heeft om investeringen in zorg, onderwijs en werkgelegenheid te doen en daarmee de bevolking voldoende perspectief te geven. Daarmee willen de Arabieren de sociale onrust die de Arabische lente in Libië en Syrië bracht, afwenden.”

Lees het hele artikel in de De Financiële Telegraaf

-.8 °C
O3
Beurs AEX
AEX 449.6
+ / - -0.88%
`Italië brengt euro in gevaar`
De spanning stijgt want de Italianen kunnen zondag voor Brexit- en Trump-achtige taferelen zorgen....