Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
arrow2,61%
arrow1,77%
arrow1,71%
arrow1,60%
arrow1,48%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De Wit: Grote fouten bij aanpak kredietcrisis

11 APR 2012

DEN HAAG (AFN) - De Nederlandse autoriteiten hebben grote fouten gemaakt bij de miljardeningrepen die nodig waren om Fortis/ABN Amro en ING tijdens de financiële crisis van de ondergang te redden. Beide financiële instellingen kwamen in het najaar van 2008 door eigen toedoen in ernstige problemen waardoor de financiële stabiliteit in Nederland in gevaar kwam.

Deze conclusie trekt de parlementaire enquêtecommissie Financieel Stelsel, die onderzoek deed naar de maatregelen van de overheid rond de kredietcrisis. Commissievoorzitter Jan de Wit presenteerde woensdag de bevindingen in het rapport Verloren krediet II - De balans opgemaakt.

Volgens de commissie was zowel het ministerie van Financiën als De Nederlandsche Bank (DNB) ,,onvoldoende voorbereid op een crisis van een dergelijke opvang en werden ze door de crisis overrompeld''. De Nederlandse Staat werd gedwongen tot grootschalige reddingsacties. Bovendien werd de Tweede Kamer veelal te laat en onvolledig geïnformeerd.

Noodzakelijk

Ingrijpen was wel noodzakelijk om ABN Amro en Fortis niet te laten omvallen. De Nederlandse Staat ging over tot nationalisatie van ABN Amro en de Nederlandse delen van Fortis en betaalde daarvoor 16,8 miljard euro. Deze prijs, die later nog opliep tot boven de 30 miljard euro, stond in geen verhouding tot de bedrijfseconomische waarde, zegt de commissie. Het was ook een prijs om de financiële stabiliteit buiten Nederland niet in gevaar te brengen. De risico's die de Staat nam met deze maatregelen, waren ,,groot en niet inzichtelijk''.

Ook de problemen bij ING waren te weinig in beeld bij toezichthouder DNB en daardoor ook bij het ministerie van Financiën. Het concern maakte zichzelf te afhankelijk van risicovolle Amerikaanse hypotheken en reageerde onvoldoende en te laat op de problemen in de Amerikaanse huizenmarkt. In oktober 2008 moest de Staat ingrijpen met een kapitaalinjectie. Later was een tweede ingreep nodig omdat het probleem met de besmette hypotheken bleef bestaan. Dit bracht hogere risico's voor de belastingbetaler met zich mee dan nodig was geweest, aldus het rapport.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.8 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%

Nu populair op DFT

‘Koopkracht-ontwikkeling is matig’
DFT-verslaggever en columnist Martin Visser reageert op de Miljoenennota die door Minister...