Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Banken investeren in groene stroom

07 MEI 2012

AMSTERDAM (AFN) - Nederlandse banken hebben hun investeringen in duurzame elektriciteit de afgelopen jaren aanzienlijk verhoogd. Bijna alle investeringen van de banken in elektriciteit hebben nu betrekking op groene stroom, blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van de Eerlijke Bankwijzer.

In de jaren 2010 en 2011 samen investeerden de banken 3,1 miljard euro in duurzame elektriciteit. Daarmee lagen de investeringen per jaar gemiddeld bijna 60 procent hoger dan in de 3 jaar daarvoor. Groene stroom was in 2010 en 2011 goed voor 96 procent van de totale investeringen door banken in elektriciteit, tegen 64 procent in 2007 tot en met 2009.

Rabobank, Triodos, ASN en NIBC belegden de afgelopen 2 jaar alleen in duurzame stroom. ING en Aegon voerden het aandeel van groene stroom in hun elektriciteitsinvesteringen aanzienlijk op. Alleen ABN Amro bleef achter. Daar bleef het aandeel groene stroom steken op 47 procent.

Mooie rapportcijfers

,,Gelukkig zijn er heel wat banken die mooie rapportcijfers laten zien'', stelde Geert Ritsema van Milieudefensie namens de Eerlijke Bankwijzer. ,,Dit terwijl de regering geen consistente overheidssteun voor verduurzaming van de elektriciteitsvoorziening bood. Het is veelzeggend dat juist staatsbank ABN AMRO zo dramatisch achterblijft. We roepen het volgende kabinet op echt te kiezen voor duurzame energie.''

Investeringen van banken in de olie- en gassector en in steenkoolmijnen zijn niet betrokken in het onderzoek. De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van onder meer Oxfam Novib, Amnesty International en Milieudefensie.Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.6 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%

Nu populair op DFT

‘Weg met vooroordeel over ouderen!’
Werkgevers nemen liever jonkies aan dan oudere werklozen. Dat is volstrekt onterecht, betoogt DFT’s...