arrow7,69%
arrow4,42%
arrow2,72%
arrow1,91%
arrow1,58%
meer...
arrow-13,28%
arrow-6,14%
arrow-5,53%
arrow-4,34%
arrow-4,10%
meer...
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
wo 23 mei 2012, 19:50

FNV-bonden nog ver uiteen

AMSTERDAM (AFN) - De 19 FNV-bonden zijn het nog lang niet eens over hun al dan niet gezamenlijke toekomst. Dat bleek woensdag tijdens een overleg van de bonden in Amsterdam. Ze spraken daar over voorstellen die PvdA-Tweede Kamerlid Jetta Klijnsma en enkel andere 'kwartiermakers’ op 1 mei op tafel hebben gelegd.

Klijnsma wil een Nieuwe Vakbeweging waarin leden meer zeggenschap hebben en waarin de macht van de voorzitters van de afzonderlijke bonden wordt ingeperkt. Volgens een betrokkene liggen de standpunten van de diverse bonden ,,op essentiële punten nog ver uiteen’’.

Er zijn belangenconflicten tussen de grotere en de kleinere bonden. De grotere bonden voelen er niet voor hun huidige machtspositie op te geven. De kleinere bonden vinden de grote bonden juist te dominant. Er zijn ook verschillen van mening over de toekomstige financiering van de vakcentrale.

Flink praten

,,Er moet de komende tijd nog flink gepraat worden’’, zegt een bron. ,,Het wordt heel lastig.’’ Vooral komende week wordt spannend. Abvakabo en Bondgenoten, de twee grootste FNV-bonden, raadplegen dan hun leden.

Het is de bedoeling dat het stuk van Klijnsma op 11 juni is aangepast aan de wensen die leven bij de diverse bonden. Waarschijnlijk komen er flinke veranderingen. Op 23 juni moet blijken welke bonden definitief meedoen.

Crisis

Tot de oprichting van een nieuwe vakbeweging is besloten nadat de FNV door interne onenigheid over het pensioenakkoord in een crisis was geraakt. FNV-voorzitter Agnes Jongerius maakte afspraken met werkgevers en kabinet over een hogere pensioenleeftijd. Dit stuitte op hevig verzet van Bondgenoten en de Abvakabo.

Overigens is het pensioenakkoord alweer achterhaald: VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie in de Tweede Kamer hebben besloten het aan te passen, tot woede van Jongerius. De AOW-leeftijd zou nu al vanaf 2013 worden verhoogd in plaats van in 2020, zoals in het pensioenakkoord staat.
9.6 °C
Z5
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 413.94
+ / - -0.96%
Dit ga je zien in de Super Bowl
De Amerikaanse Super Bowl is een van de grootste sport- en mediamomenten ter wereld. Hoeveel geld...