arrow-5,69%
arrow-3,83%
arrow-2,85%
arrow-1,99%
arrow-1,77%
meer...
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

EU bepraat groei tijdens diner

23 MEI 2012

BRUSSEL (AFN) - De regeringsleiders en staatshoofden van de 27 EU-landen zijn woensdag rond acht uur begonnen aan hun informele diner in Brussel. Op de agenda staat het vinden van stimuleringsmaatregelen voor economische groei in Europa.

Het is het eerste overleg met de nieuwe Franse president François Hollande erbij. De socialist gooide voorafgaand aan het overleg al een knuppel in het hoenderhok door openlijk te pleiten voor de invoering van euro-obligaties. Premier Mark Rutte is fel gekant tegen deze gezamenlijke leningen van de eurolanden. ,,Dit is echt iets wat Nederland kan tegenhouden. Wij zien niets in eurobonds en het leidt niet tot groei.'' In Duitsland heeft Nederland een sterke medestander.

Rutte hamerde erop dat groei mogelijk is door de interne markt te verbeteren, niet door de begrotingstekorten van de landen te laten oplopen. Er zal onder meer gepraat worden over het verminderen van de werkloosheid, vooral die onder de jeugd. Concrete besluiten zullen er waarschijnlijk niet vallen, want het diner wordt gezien als een voorbereidingsoverleg voor de echte top eind juni. Dan moeten de knopen doorgehakt worden.

Rutte kwam als laatste binnen bij het overleg. Ongebruikelijker was dat de Spaanse premier Mariano Rajoy lopend naar het diner kwam, weliswaar omringd door de nodige kleerkasten.13.2 °C
NO2
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 449.09
+ / - +0.42%

Nu populair op DFT

`Dit is pure diefstal!`
Mensen reageren furieus op het nieuws dat pensioenbeloftes niets meer waard blijken te zijn. Eén...