Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Financieel tribunaal in Nederland

13 JAN 2012

DEN HAAG (AFN) - Een internationaal tribunaal, gewijd aan de afwikkeling van complexe en omstreden financiële geschillen in de wereld, opent komende maandag zijn deuren in Den Haag.

Het tribunaal PRIME Finance (Panel of Recognised International Market Experts) wordt opgericht met steun van de Gemeente Den Haag en het ministerie van Economische Zaken en wordt geopend in het Vredespaleis in Den Haag door minister van Financiën Jan Kees de Jager.

Met een groep van bijna 100 rechters en andere internationale juridische en marktexperts zal het tribunaal geschillen beslechten over complexe financiële producten. Het tribunaal opereert naar eigen zeggen op basis van arbitrage, waardoor de financiële instellingen die hier gebruik van maken, gebonden zijn aan haar uitspraken, of door bemiddeling.

Conflicterende regels

Het tribunaal wil vooral bijdragen aan de internationale stroomlijning van rechterlijke uitspraken op gebieden waar verschillende staten vaak conflicterende regels hanteren. Daarbij valt te denken aan geschillen over derivaten en gestructureerde financiële transacties. De oprichters stellen dat de rol van het tribunaal des te urgenter is gezien de onzekerheid door de financiële crisis.

Volgens initiatiefnemer prof. Jeffrey Golden ontstond het project tegen de achtergond van de economische crisis. ,,De bedragen die op het spel staan, zijn enorm, de juridische en contractuele aspecten zijn ingewikkeld en het aantal complexe zaken neemt toe. Nationale rechtbanken en ad hoc arbitrage zijn er tot op heden nog niet in geslaagd een eenduidige, gezaghebbende jurisprudentie tot stand te brengen.''

Beslissingen over dergelijke zaken zijn onvoorspelbaar, te gedecentraliseerd en vaak te traag genomen, zegt Golden. Uitspraken van nationale rechters zijn bovendien niet altijd afdwingbaar in andere landen. ,,De wereldwijde markt heeft behoefte aan een meer innovatieve methode om geschillen te beslechten. Wij geloven dat PRIME Finance het antwoord hierop is.''Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 526.29
+ / - +0.39%

Nu populair op DFT