Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
arrow3,74%
arrow0,99%
arrow0,78%
arrow0,59%
arrow0,47%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Korting op pensioenen onterecht'

20 JAN 2012

Het hing al in de lucht, maar de kogel is inmiddels door de kerk: pensioenfondsen moeten korten op het uitkeren van de oude dag. Vervelend voor de pensioengerechtigden, die na jaren zwoegen op de werkvloer nu niet de gewenste 'beloning' krijgen. En bovendien is het korten van pensioenfondsen helemaal niet terecht. Althans, dat zegt het leeuwendeel (73%) van de deelnemers aan de peiling op DFT.nl.

Foto: Robert Hoetink
Foto: Robert Hoetink
Foto: Robert Hoetink

Een meerderheid wijst op de huidige lage rente op Nederlandse staatsleningen. Dit wordt gebruikt als 'rekenrente' waartegen de pensioenfondsen toekomstige financiële verplichtingen moeten waarderen. Door de Europese schuldencrisis vluchtten veel partijen vanuit Zuid-Europese staatsobligaties naar ons eigen schatkistpapier, waardoor de rente laag kwam te staan. Ongunstig voor pensioenfondsen, die daardoor met lagere dekkingsgraden te maken kregen.

De huidige lage rente, waarbij in dit geval wel wordt gekeken naar een gemiddelde over drie maanden, vormt volgens de meerderheid van de polldeelnemers geen goede indicatie voor een langere periode. Bovendien, zo oppert het andere deel van de nee-stemmers, zijn pensioenfondsen niet de schuldigen van de eurocrisis. En worden ze er dus wel voor gestraft.

Slechts 27% vindt het terecht dat pensioenfondsen moeten korten. Onder deze ja-stemmers stelt het grootste deel dat de jongeren van nu anders in een later stadium de rekening zouden gaan betalen. De overige ja-stemmers vinden de korting nu eenmaal 'onvermijdelijk'.

Maar zij krijgen dus weinig bijval van de overige poll-deelnemers. De meerderheid is duidelijk: Het korten van pensioenfondsen is onterecht.

Peiling: Het is terecht dat pensioenfondsen moeten korten.

Stand na 2978 stemmen:

Ja, korten voor pensioenfondsen is onvermijdelijk: 10%

Ja, anders betalen de jongeren later de rekening: 17%

Nee, de huidige lage marktrente (rekenrente) is exceptioneel en korten is dus niet nodig: 53%

Nee, pensioenfondsen zijn niet de schuldigen van de eurocrisis: 20%

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.8 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 522.22
+ / - -0.77%