Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
arrow2,61%
arrow1,77%
arrow1,71%
arrow1,60%
arrow1,48%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Crisis bereikt hart eurozone

24 NOV 2011 Ronald van Gessel en Herman Stam

BERLIJN/BRUSSEL - Het eens zo betrouwbare imago van de eurozone wankelt. Niet alleen de zuidelijke eurolanden liggen onder vuur, de crisiskoorts drong gisteren zelfs door tot het hart van de eurozone. Duitsland zag de emissie van een staatslening mislukken. Analisten spraken van een ’absolute ramp’. De koers van de euro daalde direct na het slechte nieuws. Intussen lijken de hoofdrolspelers steeds verder uit elkaar te liggen over de bestrijding van de problemen.

Angela Merkel.
Angela Merkel.
Foto: EPA

Commissievoorzitter Barroso en de Duitse bondskanselier Merkel vechten elkaar de tent uit over het uitbrengen van gezamenlijke euro-obligaties. De Duitse noemde gisteren het voorstel ’buitengewoon ongeschikt’. Ook met Frankrijk ligt Duitsland op ramkoers. De Fransen willen dat de Europese Centrale Bank (ECB) op grote schaal staatspapier opkoopt om de rentes te drukken.

Hier geeft Merkel voorlopig ook geen millimeter toe. „Het mandaat van de ECB kan absoluut niet worden aangepast.” De ruzies kan het toch al beschadigde Europa missen als kiespijn. Vandaag ontmoet Merkel de Franse president Sarkozy in Straatsburg. Steeds meer eurolanden hopen dat Sarkozy in staat zal zijn de standvastige Duitse te overtuigen, want de situatie wordt nijpend.

Duitsland kreeg gisteren de schrik van zijn leven. Onze oosterburen wilden €6 miljard uit de markt ophalen, maar kreeg slechts interesse voor €3,6 miljard. Een enorme tegenvaller. Tot nu toe leek Duitsland als enige veilige haven in de eurozone juist geld aan te trekken, waardoor de rente superlaag kwam te staan.

Lees het volledige artikel in De Financiële Telegraaf van vandaag.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.8 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%

Nu populair op DFT

‘Koopkracht-ontwikkeling is matig’
DFT-verslaggever en columnist Martin Visser reageert op de Miljoenennota die door Minister...