Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Goedkoope IJzer- en Houtwinkel was het begin

Winkelier Jaap Blokker regelt eigen opvolging

07 OKT 2010 Martijn Koolhoven

Blokker Holding - met een jaaromzet van €2,8 miljard één van de grootste retailketens van Nederland - heeft twee nieuwe leden van de raad van bestuur benoemd om zo de continuïteit in beleid van het familieconcern veilig te stellen. Hiermee komt een einde aan geruchten over opvolgingsproblemen bij het concern met ketens als Bart Smit, Xenos, Leen Bakker en Blokker.

Directievoorzitter en grootaandeelhouder Jaap Blokker (68) vecht al ruim een jaar tegen een slopende ziekte die hem steeds meer in de greep krijgt. Voor het eerst zal Blokker, die wel directievoorzitter blijft, taken aan de nieuwe directieleden overdragen. Het is de vaste wens van Blokker en zijn broer Albert (thans verantwoordelijk voor de buitenlandactiviteiten) dat de onderneming een familiebedrijf blijft.

Om die reden is onder andere neef Roland Palmer (36) tot lid van de directie benoemd. Hij is een zoon van Ans Palmer-Blokker, de zus van Jaap en Albert. Hij deed onder meer ervaring op bij Unilever en Coca-Cola. Ook liep hij stage bij de Blokker-vestiging aan het Amsterdamse Osdorpplein. Palmer werkte eveneens als inkoper in Azië. Overigens trad hij op 1 oktober 2009 in dienst bij Blokker Holding als manager strategie. Hij is vorige week begonnen in zijn nieuwe functie, zo bevestigt de onderneming.

Datzelfde geldt voor Thomas Smit (40). Smit is zoon van de oprichter van de speelgoedketen Bart Smit, onderdeel van Blokker Holding. Hij heeft geen bloedband met Jaap en Albert Blokker, maar zakelijk gezien is hij wel lid van de Blokker-familie. Smit is sinds 1993 in dienst van het concern waar hij verschillende managementfuncties bekleedde bij Blokker en Bart Smit. Sinds 2007 was hij algemeen directeur van de speelgoedwinkels. Het concern heeft per 30 september ook zijn complete raad van commissarissen vervangen.

De opvolgingsvraag van Jaap Blokker drong zich, mede door zijn verslechterende gezondheid, het afgelopen jaar steeds meer op. Ruim zes jaar geleden zette Blokker zelf een groepsraad op met daarin directeuren van zijn winkelketens. Het was zijn bedoeling dat deze 'kweekvijver', zoals Blokker de raad zelf noemde, de gewenste opvolgers zou opleveren. Maar de afgelopen jaren vertrok de ene na de andere kroonprins, telkens om andere redenen. Jaap Blokker is een van de meest succesvolle en meest vermogende ondernemers van Nederland. Op de lijst van rijkste Nederlanders, de door hemzelf overigens verafschuwde Quote 500, staat hij samen met zijn broer Albert op nummer 7 met een geschat vermogen van €1,6 miljard.

Zonder dat hij daar enige ruchtbaarheid aan wenst te geven, geldt Jaap Blokker ook als een van de grootste weldoeners van het land. Goede doelen in zowel de culturele sector als in de gezondheidszorg (gehandicapten) hebben aan Jaap Blokker een voorname financiële supporter. In kleine kring is bekend dat hij ieder jaar met mensen met een meervoudige beperking naar een Zwitsers skioord afreist om op zijn kosten van een wintersportvakantie te genieten. Blokker, nu onder talloze namen aanwezig in iedere Nederlandse winkelstraat, begon als de 'Goedkoope IJzer- en Houtwinkel Jacob Blokker' op 25 april 1896 in Hoorn.

Blokker verkocht voornamelijk landbouwgereedschap: hartschoppen, ierscheppers (mestscheppen), kloetstokken (vaarbomen) en walbeugels (om modder uit de sloot te baggeren). Maar ook wasteilen en emaillen koffiepotten werden er verkocht. Enkele jaren later kocht Blokker ook het belendende pand en werd het assortiment uitgebreid met wasmachines, kachels en fornuizen. In 114 jaar heeft de familie Blokker het concern uitgebouwd.

Het is nu een van de grootste retailketens van Europa. "Het fundament is gelegd door twee vorige generaties Blokker", zegt Jaap Blokker er zelf over. "Met name door de vier zoons van oprichter Jacob Blokker. Het zijn ook mijn ouders Albert Blokker en Annie Blokker-Wiesell aan wie de onderneming veel te danken heeft. Wij (Jaap en zijn broer Albert, red.) hebben, met hun voorbeeld voor ogen, het door hen op gang gebrachte vliegwiel nog meer vaart mogen geven."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.1 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Afval in dienst van baby’s
Greentom uit Maastricht maakt van afval kinderwagens. Ze wonnen er de MKB Innovatieprijs 2017 mee....