Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Ierland zal om hulp vragen als het nodig is'

17 NOV 2010

BRUSSEL (AFN) - Ierland zal een beroep doen op het noodfonds voor het stabiel houden van de euro als dat nodig is. Die indruk heeft minister Jan Kees de Jager van Financiën woensdag overgehouden aan een gesprek met zijn Ierse collega Brian Lenihan tijdens EU-beraad in Brussel.

De Jager: ,,Als je met de rug tegen de muur staat, ben je wel gedwongen om hulp aan te kloppen'', zei De Jager. ,,Ik ga ervan uit dat Ierland doet wat noodzakelijk is voor de stabiliteit.''

De Jager wilde niet reageren op een uitspraak van zijn collega Didier Reynders van huidig EU-voorzitter België. Die zei woensdag dat het onvermijdelijk is dat Ierland bij de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vraagt om leningen uit het noodfonds van 750 miljard euro. De Jager onderstreepte dat het aan de Ieren zelf is om de knoop door te hakken.

Tot dusver zegt Ierland geen hulp nodig te hebben. Het heeft nog genoeg reserves om tot midden volgend jaar zijn eigen boontjes te doppen. De Jager wees er woensdag op dat Ierland daardoor in een andere positie zit dan Griekenland. Dat werd eerder dit jaar door de eurolanden en het IMF geholpen met een lening van 110 miljard.

Missie

De EU besloot dinsdag een missie naar Dublin te sturen om de financiële knelpunten van Ierland in klaart te brengen. De missie, bestaande uit experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF, gaat vooral kijken naar de situatie in de Ierse bankensector. Mogelijk leidt de missie ertoe dat de Ierse regering alsnog om steun aanklopt bij de EU.

Ierland is in financiële problemen geraakt doordat het veel geld op tafel moest leggen om aantal van zijn banken te redden. Het Ierse begrotingstekort loopt daardoor op tot ruim 30 procent, tienmaal meer dan is toegestaan.

Het Verenigd Koninkrijk heeft zich woensdag ook bereid verklaard buurland Ierland financieel te steunen. De Britten dragen als niet-euroland niet bij aan het noodfonds van 750 miljard, maar willen ,,uit nationaal belang'' toch meebetalen, zei minister van Financiën George Osborne.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
26.0 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%
‘Weg met vooroordeel over ouderen!’
Werkgevers nemen liever jonkies aan dan oudere werklozen. Dat is volstrekt onterecht, betoogt DFT’s...