Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

’Knoeiende Grieken kregen hulp van zakenbanken VS’

15 FEB 2010

FRANKFURT - Amerikaanse zakenbanken als Goldman Sachs en JP Morgan hebben de Griekse regering jarenlang geholpen om de groeiende schuldenberg onder het tapijt te vegen. De New York Times haalde gisteren een paar bij de zaak betrokken bankiers aan, die verklaarden dat miljardenkredieten als ’valutatransacties’ werden geboekt.

Onder meer JP Morgan zou Griekenland hebben geholpen bij het verhullen van het te hoge schatkisttekort.
Onder meer JP Morgan zou Griekenland hebben geholpen bij het verhullen van het te hoge schatkisttekort.
Foto: BLOOMBERG

Dankzij de hulp van deze Amerikaanse banken is Griekenland tien jaar lang in staat geweest de straffe criteria van het aan de euro gekoppelde stabiliteitspact te omzeilen, aldus de New York Times.

Goldman Sachs heeft Griekenland in 2001 kort nadat het land toetrad tot de eurozone, meerdere miljarden dollars geleend. Die enorme bedragen zijn niet als kredieten (en dus schulden aan Griekse zijde) geboekt, maar als valutaswaps, een tijdelijke omwisseling in een andere valuta.

Toen de Grieken eind vorig jaar echt in de problemen kwamen, is een team van Goldman Sachs naar Athene afgereisd. Dat team heeft de Griekse regering een aantal voorstellen gedaan om de terugbetaling van miljardenschulden (aflopende staatsleningen) verder naar de toekomst te verschuiven. Zo zou voorkomen worden dat de hele wereld te zien zou krijgen dat de Grieken de boel hadden bedonderd, aldus de New York Times.

De Griekse regering zou op die voorstellen niet zijn ingegaan. Maar wel zouden op dezelfde manier als pakketten slechte hypotheken werden gebundeld en doorverkocht (het begin van de kredietcrisis), ook toekomstige inkomsten van landen als Griekenland en Italië zijn gebundeld en als ’belegging’ doorverkocht. Het gaat in het geval van Griekenland bijvoorbeeld om inkomsten uit landingsrechten op de luchthaven en de winst van de nationale loterij, meldt de New York Times.

Intussen groeit het wantrouwen tegen Griekenland. Zo heeft de Europese Commissie naar nu bekend is geworden de afgelopen maand felle kritiek geleverd op het statistische bureau van de Grieken. Dat bureau zou er een potje van maken en zeer gevoelig zijn voor politieke inmenging om alles wat rooskleuriger voor te stellen. Op 14 terreinen zou zijn gerommeld met inkomsten en uitgaven.

Voor de tweede keer sinds 2004 is nu duidelijk geworden dat de Grieken een loopje nemen met de werkelijke cijfers. In 2004 werd helder dat de Grieken hadden gelogen over het werkelijke schatkisttekort in de periode 1997-2000. Het tekort lag toen onder de norm van 3%, maar was in werkelijkheid veel hoger. Op grond van de werkelijke getallen had Griekenland nooit kunnen toetreden tot de eurozone.

In het tv-programma Buitenhof betoogde Cees Maas, voormalig thesaurier-generaal en ex-topman van ING, dat een crisissituatie als die in Griekenland alleen is aan te pakken als de EU-lidstaten naast een muntunie ook een politieke unie vormen. „Anders houd je dit soort problemen”, aldus Maas, in de jaren negentig een van de architecten van de euro.

Volgens Maas heeft de EU op dit moment geen machtsmiddelen om lidstaten die zich niet aan de begrotingsafspraken houden tot de orde te roepen. Ze kan slechts boetes opleggen. „Maar daar wordt het alleen maar erger van.” Hardere sancties waren bij de totstandkoming van de euro onbespreekbaar, memoreerde Maas.

Hij noemde het „met de wijsheid achteraf” een fout dat Griekenland tot de eurozone is toegelaten. Afgelopen weekeinde pleitte de Duitse eurocommissaris Günther Oettinger (Energie) ervoor om de EU meer bevoegdheden te geven om in te grijpen als lidstaten de begrotingsregels aan hun laars lappen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.6 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%

Nu populair op DFT

‘Weg met vooroordeel over ouderen!’
Werkgevers nemen liever jonkies aan dan oudere werklozen. Dat is volstrekt onterecht, betoogt DFT’s...