Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

’Grote verschillen bij rente op lening’

23 SEP 2008

AMSTERDAM (AFN) - Door de kredietcrisis is lenen de laatste tijd veel duurder geworden. Daarbij valt op dat het verschil tussen dure aanbieders en goedkope uitleners van geld fors is toegenomen. Dat meldde de onafhankelijke vergelijkingssite Independer dinsdag op basis van eigen onderzoek.

Dure aanbieders rekenden in augustus op een lening (doorlopend krediet of persoonlijke lening) een gemiddelde rente van 16,4 procent. Dat is 2,6 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Bij de goedkopere aanbieders liep de rente gemiddeld met 0,7 procent op naar 6,9 procent.

Independer rekende uit dat bij een lening van 12.500 euro een klant bij de duurste aanbieder 6400 euro meer kwijt is dan bij de goedkoopste aanbieder. Dure aanbieders presenteren de klant vaak een vast maandbedrag. In de praktijk is de looptijd bij deze partijen echter veel langer dan bij de goedkopere aanbieders.

Calvinistisch idee

“In de markt voor leningen wordt er door consumenten weinig vergeleken. Ze hebben vaak het calvinistische idee dat lenen eigenlijk niet mag en zijn al blij als ze een lening kunnen krijgen”, aldus Edmond Hilhorst, directeur van Independer, dinsdag in een toelichting.

Volgens Hilhorst spinnen de grotere banken hierbij garen. “Over het algemeen rekenen zij de fors hogere tarieven dan de vechtlabels. Zij trekken de klanten die minder prijsgevoelig zijn.” Aanbieders die tegen de laagste tarieven leningen verstrekken zijn de DSB Bank-dochters Frisia, Becam, Postkrediet en lenen.nl en financieel dienstverlener AFAB.

Hilhorst wijst wel op een addertje onder het gras bij de prijsvechters. “Vaak proberen deze aanbieders bij de lening aanvullende verzekeringen te slijten, waar ze veel geld mee verdienen. Het gaan dan om arbeidongeschiktheids- of overlijdensrisicoverzekeringen. Maar consumenten hebben deze verzekeringen niet altijd nodig. Als ze de verzekering niet kopen, moet de lening toch tegen dezelfde lage rente worden verstrekt.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
Wie pakt chemietak van AkzoNobel?
Niet de chemiesector zelf, maar 5 durfinvesteerders van wereldformaat hebben interesse in de...