arrow-2,51%
arrow-2,45%
arrow-2,23%
arrow-1,39%
arrow-0,53%
meer...
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium

ABN ziet af van verkoop delen aan Deutsche Bank

17 DEC 2008

AMSTERDAM (AFN) - De overeenkomst die ABN Amro had gesloten met Deutsche Bank over de verkoop van enkele onderdelen, is niet langer geldig. Dat staat in een brief die woensdag aan het personeel van de betreffende onderdelen is verstuurd. Een zegsman van ABN Amro heeft de inhoud van de brief bevestigd.

De verkoop van de onderdelen, waaronder de Hollandsche Bank Unie, was een voorwaarde die Europees commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) had gesteld aan de gedeeltelijke overname van ABN Amro door Fortis. Zij was van mening dat Fortis anders een te sterke positie zou krijgen op de Nederlandse zakelijke markt.

Door de overname van Fortis en ABN Amro door de Nederlandse staat, die de twee banken wil samenvoegen tot een sterke Nederlandse speler, is volgens de woordvoerder van ABN Amro “een nieuwe situatie onststaan”. Wel houdt de bank er rekening mee dat Kroes alsnog eist dat onderdelen worden verkocht.

Tijdsdruk

Fortis stond onder grote tijdsdruk toen het de overeenkomst met Deutsche Bank sloot. Bovendien waren de marktomstandigheden op dat moment zeer slecht, waardoor de verkoopprijs zwaar tegenviel. De transactie zou de gevallen bankverzekeraar hebben opgezadeld met een boekverlies van circa 300 miljoen euro.

Een woordvoerder van Kroes liet weten dat de eurocommissaris nog altijd eist dat de combinatie ABN Amro/Fortis delen afstoot, “als dat niet aan Deutsche Bank is, dan aan een andere partij”. In een reactie op de plannen van de Nederlandse overheid om de twee banken te laten fuseren, had Kroes al iets dergelijks gezegd.

Toekomst

Bestuurder Ahmed Kansouh van de CNV Dienstenbond liet weten teleurgesteld te zijn dat de werknemers van de betreffende delen van ABN Amro nog steeds geen duidelijkheid hebben gekregen over hun toekomst. Hij riep de bank op zijn medewerkers zo snel mogelijk meer zekerheid te bieden.

Het ministerie van Financiën bestudeert de kwestie, aldus een woordvoerder. Deutsche Bank wilde geen commentaar geven.

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
9.7 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 466.67
+ / - +0.99%

Nu populair op DFT

Zo blijf je inflatie de baas
Slecht nieuws voor spaarders: de inflatie was in november 0,6 procent. Valt daar iets aan te doen?...