Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
arrow2,61%
arrow1,77%
arrow1,71%
arrow1,60%
arrow1,48%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Herman Van Rompuy
Herman Van Rompuy
Foto: ANP

EU wil gemeenschappelijk toezicht op banken

29 JUN 2012

BRUSSEL (AFN) - De leiders van de eurozone gaan een gezamenlijk bankentoezicht optuigen. Pas als deze toezichthouder actief is, moet het mogelijk zijn om banken direct van kapitaal te voorzien via het Europese noodfonds. Dat maakte EU-president Herman Van Rompuy vrijdagochtend na beraad bekend. Hij sprak van een doorbraak.

Herman Van Rompuy
Herman Van Rompuy
Foto: ANP

Het bankentoezicht komt uiteindelijk onder de vlag van de Europese Centrale Bank te hangen. Het zal enige tijd duren voor er een gezamenlijk Europees bankentoezicht is, maar het moet er voor het einde van het jaar zijn.

Premier Mark Rutte bestempelde het als een logische stap. ,,Pas als er bankentoezicht is en we weten hoe banken er voorstaan, en als er een aanvraag is gedaan, pas dan is het denkbaar dat banken via het fonds direct kapitaal kunnen krijgen.'' Bovendien is deze zogeheten herkapitalisatie aan strenge voorwaarden verbonden, aldus Rutte.

Door banken direct uit de noodfonds te financieren, wordt de lening niet opgeteld bij de staatsschuld van het betreffende land. En daardoor hoeft het land niet aan strenge hervormings- en bezuinigingsvoorwaarden te voldoen.

De leiders spraken af dat zodra het bankentoezicht er is, de steun die de Spaanse bankensector binnenkort krijgt, ook onder dit nieuwe instrument gaat vallen. De toegezegde maximale 100 miljard euro voor de Spaanse banken drukt dan niet langer op de Spaanse begroting. Hierdoor krijgen hopelijk beleggers weer meer vertrouwen in Spanje en zijn bereid weer Spaans staatspapier tegen een lagere rente te kopen.Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.8 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%

Nu populair op DFT

‘Koopkracht-ontwikkeling is matig’
DFT-verslaggever en columnist Martin Visser reageert op de Miljoenennota die door Minister...