Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Financieel tribunaal vult zwart gat op'

16 JAN 2012

DEN HAAG (AFN) - Het nieuwe internationale tribunaal Prime Finance, dat zich gaat buigen over complexe financiële geschillen, duikt in een zwart gat van juridische onzekerheid. Het forum dat via arbitrage en bemiddeling bindende uitspraken kan doen in kwesties over derivaten en gestructureerde financiële transacties is hard nodig, zei Sir David Baragwanath, president van het Hariri-Tribunaal, maandag bij de officiële opening in het Vredespaleis in Den Haag.

Het Panel of Recognised International Market Experts functioneert als een soort internationale rechtbank. Door experts vanuit de hele wereld bij elkaar te brengen, is het tribunaal straks in staat ingewikkelde financiële problemen en de internationale context ervan te doorgronden. Het tribunaal kan beschikken over een groep van bijna 100 rechters en andere internationale juridische en marktexperts. Financiële instellingen die een geschil aan het tribunaal voorleggen, zijn gehouden aan haar uitspraken.

Volgens initiatiefnemer prof. Jeffrey Golden ontstond het project tegen de achtergrond van de economische crisis. ,,De bedragen die op het spel staan, zijn enorm, de juridische en contractuele aspecten zijn ingewikkeld en het aantal complexe zaken neemt toe. Nationale rechtbanken en ad-hocarbitrage zijn er tot op heden niet in geslaagd een eenduidige, gezaghebbende jurisprudentie tot stand te brengen.''

Complexer

Rechter Baragwanath wees er op dat er wereldwijd meer dan 160 juridische systemen zijn. Waar financiële markten steeds complexer worden en de roep om onafhankelijke afdoening van geschillen toeneemt, ontbrak echter een internationaal forum. Baragwanath denkt dat het tribunaal het ,,zwarte gat'' van onzekerheid kan wegnemen door de vorming van een internationale financiële rechtsorde.

Vooral de eerste zaken die het tribunaal krijgt voorgelegd, zullen wat dat betreft zeer belangrijk zijn, voorziet Kunio Hamada, voormalig rechter bij het Japanse hooggerechtshof en lid van het panel van experts. ,,De financiële markten zullen die eerste zaken nauwgezet volgen.''

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 526.29
+ / - +0.39%

Nu populair op DFT