Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Grote pensioenfondsen slaan alarm

19 JUL 2012

DEN HAAG (AFN) - Grote pensioenfondsen hebben donderdag aan de bel getrokken over hun buffers. De fondsen hopen dat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) nog wat verlichting biedt met een gunstiger rekenmethode van de rente, waarmee de waarde van hun vermogen wordt beoordeeld. Maar zelfs dat zal volgens de pensioensector pijnlijke ingrepen niet meer kunnen voorkomen.

Kamp sprak donderdag van een zorgelijke situatie. Hij wees erop in september nog met maatregelen te komen en dat de financiële positie van de fondsen eind dit jaar pas bepalend is.

Bij ABP (ambtenaren en onderwijzers) werd al gevreesd voor een korting per april 2013 van 0,5 procent op de uitkering van gepensioneerden en de rechten van werknemers die nog aan het sparen zijn voor hun oude dag. Maar het grootste pensioenfonds van Nederland met 2,8 miljoen deelnemers en 261 miljard euro aan vermogen zinspeelt nu op een tweede, grotere verlaging van de pensioenen in 2014.

Crisismaatregelen

De dekkingsgraad van ABP daalde in het tweede kwartaal naar 90 procent. Volgens voorzitter Henk Brouwer vraagt de situatie om crisismaatregelen om te voorkomen dat vanuit een ,,extreme situatie'' met een historisch lage rekenrente besluiten worden genomen die grote gevolgen hebben voor de koopkracht van mensen en de economie.

Door de financieel-economische crisis in Europa, de lage rekenrente en vergrijzing dreigen bij het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) premieverhogingen voor zowel verplegers, verzorgers en welzijnswerkers als hun werkgevers. PFZW zag de dekkingsgraad in het tweede kwartaal zakken naar 92 procent en moest voor het eerst ook waarschuwen voor een korting op de pensioenen volgend jaar.

PMT

Bij PMT, het fonds voor ruim 34.000 bedrijven in de metaal en techniek, is de dekkingsgraad afgenomen naar 85 procent en wordt nu de al eerder aangekondigde pensioenverlaging met 7 procent voor volgend jaar ,,nagenoeg zeker'' genoemd. Bij het metaalfonds PME voor 1200 grotere bedrijven, zoals scheepswerven, chipmachinefabrikanten en de automobielindustrie, is de dekkingsgraad gezakt naar 88 procent en wordt een korting van maximaal 6 procent verwacht.

Het bedrijfstakpensioenfonds voor de bouw (bpfBouw) noteerde eind juni een onderdekking van 96,4 procent, maar hoopt eind dit jaar weer op minimaal 100 procent uit te komen en pijnlijke ingrepen te voorkomen.Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.7 °C
ZZW1
Beurs AEX
AEX 522.22
+ / - 0.0%

Nu populair op DFT