Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Knot wil meer macht eurocommissaris

21 OKT 2012

RIJSWIJK (AFN) - Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, is voorstander van het idee om de Europese Commissaris voor de euro meer macht te geven. Hij zei dat zondag in een gesprek met de Duitse krant Welt am Sonntag.

,,Ik begroet dat idee. We hebben in Europa niet alleen strengere budgetdiscipline nodig maar ook scherper schuldentoezicht'', aldus de bankpresident. Het idee voor een machtiger 'valutacommissaris' werd eerder geopperd door de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble. De commissaris zou bijvoorbeeld de bevoegdheid moeten krijgen om nationale begrotingen tegen te houden. Staatssecretaris Ben Knapen van Europese Zaken liet afgelopen week ook al weten daar voorstander van te zijn. Nederland pleit al langer voor een strengere aanpak van landen die zich te veel in de schulden steken.

In het televisieprogramma Buitenhof liet Knot zondag weten dat ,,een logische consequentie van het hebben van een monetaire unie is dat je ook op begrotingsniveau meer coördinatie afdwingt''.

Voorstander

De bankpresident zei verder dat hij sterk voorstander is van het onderbrengen van alle 6000 Europese banken onder het bankentoezicht waarover de Europese leiders eerder deze week overeenstemming hebben bereikt. Dat is ,,in zijn begrip'' ook in Brussel afgesproken, maar er komt wel een ,,fasering in het tempo'' waarin de banken onder de toezichtsparaplu worden gebracht. Volgens Knot is het duidelijk dat voor de huidige problemen niet de grote instellingen, maar de kleinere banken hebben gezorgd.

De opmerkingen van de Franse president François Hollande, die afgelopen week zei dat de eurocrisis inmiddels bijna voor bij is, noemde Knot ,,een vroegtijdige conclusie''. Volgens de bankpresident is er nog ,,een lange weg te gaan''. Overheden zullen nog jarenlang maatregelen moeten nemen en ,,de marges zullen heel smal zijn''.

Vertrouwen

Volgens Knot is het vooral voor Europa van het grootste belang om het vertrouwen van beleggers te herstellen. Landen met hoge staatsschulden zijn afhankelijk van de gunsten van de financiële markten, aldus Knot.

De formatie van een nieuw kabinet die op dit moment gaande is, biedt volgens hem ,,zeker mogelijkheden''. Er moeten stappen worden gezet op het gebied van hervorming van de arbeidsmarkt, de oudedagsvoorziening en de zorg. Bovendien moet volgens hem ,,de trend naar steeds meer hypotheekschuld'' zo snel mogelijk worden gekeerd. ,,Daar zal ook de consument vertrouwen uit putten'', denkt de bankpresident.

Knot bestreed opnieuw de opmerkingen van directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat te veel bezuinigingen de recessie alleen aanwakkeren. Volgens hem deugt het wetenschappelijk bewijs voor deze stelling niet. Bovendien is het oplopen van het begrotingstekort tijdens een recessie juist extra schadelijk voor de economie, denkt hij.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 526.29
+ / - +0.39%

Nu populair op DFT