Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
arrow3,90%
arrow3,70%
arrow2,33%
arrow2,30%
arrow1,98%
meer...
arrow-4,02%
arrow-3,63%
arrow-3,40%
arrow-1,96%
arrow-1,84%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Portugese beschuldigt Oilily van plagiaat

18 APR 2009 Giel ten Bosch

Een nieuwe eigenaar van het Nederlandse modemerk Oilily moet serieus rekening houden met een rechtszaak wegens plagiaat tegen het failliete bedrijf.

De Portugese ontwerpster Rosa Pomar beschuldigt Oilily ervan een door haar bedachte pop te hebben gekopieerd. Het kleurrijke kindermerk gebruikt het ontwerp als knuffel, Pinki genaamd. Ook hangen labels met het ontwerp aan babykleertjes en is het beeld verwerkt in verpakkingsmateriaal.

De Portugese, die de pop in 2004 ontwierp, eist dat de (beelden van de) poppen uit de winkels verdwijnen en minstens €60.000 aan schadevergoeding. Potentiële kopers, die deze week een bod uitbrachten, zijn niet op de hoogte gebracht van de mogelijke claim.

Vlak voordat Oilily uitstel van betaling werd verleend, trok Pomar bij Oilily aan de bel over het vermeende plagiaat. Oilily antwoordde onder meer dat ’de financiële situatie van Oilily niet zo goed is. We overwegen uitstel van betaling. Dat betekent dat we de toegewezen curator (Marc Molhuysen, red.) zullen informeren over je eis’, zo blijkt uit e-mailverkeer. Inmiddels is het bedrijf failliet.

Curator Molhuysen van advocatenkantoor DLA Piper laat weten dat Oilily zelf ook vaak wordt nagemaakt. Hij vindt dat Oilily daar verre van moet blijven. „Of het waar is of niet, we moeten iedere schijn vermijden”, zegt hij. „Dus heb ik alle poppen uit de winkels laten halen. We knippen de labels van de poppen van de babykleding. Procedures zijn het laatste wat we kunnen gebruiken.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.5 °C
W4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%
`Hollands Glorie` voor belegger
Neerlands Trots’ is de titel van het ProBeleggen-symposium. Beleggingsadviseur Jim Tehupuring van...