Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
arrow-10,77%
arrow-9,08%
arrow-4,56%
arrow-3,36%
arrow-2,87%
meer...
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Van Eijndhoven

Toeristen jagen winkels uit Venetië

12 JUL 2017 Maarten van Aalderen

In het centrum van Venetië zijn nog slechts 437 van de 2.968 winkels in functie. Daar tegenover staan 1.278 shops speciaal voor toeristen, blijkt uit onderzoek van het Laboratorium van stedelijke analyse van het universitaire instituut Archeologie te Venetië. De stad gaat ten onder aan de toeristenstroom.

De oorspronkelijke inwoners zijn massaal vertrokken. Terwijl er in 1961 nog 137.150 inwoners waren, zijn er in december vorig jaar nog maar 54.705 overgebleven. Er komen tegelijkertijd steeds meer toeristen bij. Dus veranderen natuurlijk de winkels met deze trend. De broodbakker, de schoenmaker en de loodgieter maken plaats voor fastfoodrestaurants en souvenirwinkels.

De oorspronkelijke woonhuizen raken leeg en veranderen vaak in AirBnB’s. Daarvan zijn er inmiddels meer dan 7000 in Venetië. Er komen in totaal bijna vierenhalf miljoen toeristen per jaar. Maar dit zijn de toeristen die in Venetië slapen. Daarnaast zijn er ook de bezoekers voor een dag. Volgens Jan van der Borg, die werkzaam is als professor van de universiteit van Venetië Ca’Foscari, zou je dan zelfs op een totaal komen van maar liefst 28 miljoen toeristen per jaar, terwijl de stad slechts de helft daarvan kan dragen.

Het probleem is bovendien dat de toeristen massaal geconcentreerd zijn in het centrum van de stad, zoals rondom de Rialtobrug en vooral het San Marcoplein. Soms wordt er geopperd om een beperking in te stellen van het aantal gasten in Venetië, maar daarover zijn de meningen sterk verdeeld.

„Monumenten begeven het hier. Zo kan het niet langer”, is het oordeel van Matteo Secchi, voorzitter van de Venetiaanse actiegroep Venessia.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.1 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%

Nu populair op DFT

`Barcelona is hard getroffen`
De reisbranche krijgt een stevige tik. De Ramblas is een toeristische trekpleister vol stalletjes...